Wat is een omni roast?

In een eerdere blog over filterkoffie vs. espresso vroeg ik je welke van de twee het beste bij je past. In deze blog kan ik je vertellen dat je soms helemaal niet hóéft te kiezen. Er bestaat namelijk een branding die speciaal is ontwikkeld om in meerdere zetmethodes tot zijn recht te komen. Je krijgt antwoord op de vraag: wat is een omni roast?

wat is een omniroast

Omni roast in het kort:

  • Een omni roast is een branding die geschikt is voor zowel filterkoffie als espresso.
  • Eén roastprofiel, meerdere zetmethodes.
  • Het draait om balans: goed gebrand, breed inzetbaar en smaakvol.

Hoe werkt koffiebranden?

Voordat de heerlijke geur en smaak van koffie in ons kopje terechtkomt, begint het allemaal met de koffiebes. Na de oogst wordt deze bes verwerkt,  wat veel invloed heeft op het uiteindelijke smaakprofiel. Na verwerking en droging zijn de bonen klaar om gebrand te worden.

Tijdens dit brandproces spelen tijd, temperatuur en trommelsnelheid een grote rol. Deze elementen bepalen namelijk het brandprofiel, dat varieert van licht tot donker. En elke branding brengt andere smaaknuances naar voren.

Wat is een omni roast?

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, betekent omni roasting dat de koffie zo is gebrand dat hij geschikt is voor meerdere zetmethodes. Van V60 tot espresso, van flat white tot cold brew: één roast, vele toepassingen.

Maar omni roasting draait om balans. Vaak wordt het brandproces vertraagd zodat de boon zich goed kan ontwikkelen, zonder te donker te worden. Het idee is dat een goed ontwikkelde koffie, zonder over- of onderbranding, in staat is om in verschillende zetmethodes zijn beste smaken te tonen.

Veel ‘omni roasters’ vinden dat elke koffie, ongeacht de gebruikte zetmethode, slechts één brandprofiel nodig heeft. Dat betekent overigens niet dat elke koffie in elke zetmethode hetzelfde smaakt. Een French press benadrukt weer hele andere tonen dan een espresso dat kan doen. Dat is precies de charme van koffie: ontdekken hoe veelzijdig de smaken kunnen zijn!

Is een omni roast beter?

De meningen over omni roasting zijn verdeeld. Sommigen vinden dat elke zetmethode een specifiek brandprofiel verdient, terwijl anderen geloven dat één uitgebalanceerd profiel voldoende is om de complexiteit van een boon in meerdere zetmethodes tot zijn recht te laten komen. 

Kwaliteit blijft echter altijd het belangrijkste uitgangspunt, en dat heeft niks met subjectiviteit te maken. Een goede koffie vertoont de volgende kwalitatieve kenmerken:

  • Het vertelt iets over de herkomst (je proeft de oorsprong van de koffie)
  • Het heeft duidelijke, herkenbare smaken (zoals chocolade of aardbei)
  • Het is in balans, vol van smaak en goed ontwikkeld
  • Het is niet te zuur (te licht gebrand) en niet verbrand (te donker gebrand)

Het is echter belangrijk te beseffen dat lang niet elke boon geschikt is voor omni-roasting. Slechtere kwaliteit bonen of een suboptimaal brandprofiel kunnen in bepaalde zetmethodes niet goed tot hun recht komen. Daarnaast speelt de kwaliteit van de espresso-extractie ook een rol. Een lichte roast kan in filterkoffie heerlijk smaken, maar in espresso mogelijk scherp of zuur overkomen, allemaal afhankelijk van de extractie.

Waarom omni roasten?

Omni roasting vraagt om aardig wat vakmanschap. Het vereist de juiste balans en zorg om een roast te creëren die in verschillende zetmethodes zijn mooiste smaken toont. Het is een manier om het harde werk van de koffieboer te eren, door een roast te maken die hoe dan ook de complexiteit van de boon benadrukt!

Voor kleine koffiebedrijven biedt het bijvoorbeeld ook praktische voordelen. Eén roast die voor alle zetmethodes gebruikt kan worden, voorkomt verspilling en maakt voorraadbeheer eenvoudiger, zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Omni roasting omarmt de veelzijdigheid van koffie. Het is een benadering die vraagt om toewijding en precisie, maar die bij de juiste boonsoort en brandtechniek resulteert in een koffie die zich mooi laat vertalen naar verschillende zetmethodes. Niet elke boon is geschikt voor omni roasting, maar wanneer het werkt, is het resultaat iets bijzonders.

Ook leuk om te lezen