Koffie met Jessica

Jessica ken je misschien van de Dutch Latte Art Championships, waar ze in 2025 derde werd. Sinds kort staat ze bij Elevate achter de bar. En als ze daar niet is, zit ze met haar neus in haar laptop. Jessica studeert namelijk AI. Twee werelden die ze graag nog eens met elkaar zou willen combineren!

Wat vind je echt LEUK aan je werk?

Ik zou de rest van mijn leven kunnen wijden aan dingen die met koffie te maken hebben. Je kan het vanuit zoveel disciplines benaderen: van extractie-theorie tot aan de socio-economische impact. En ik geniet er ook gewoon van om vrienden en familie te verrassen met iets wat ze nog nooit eerder hebben geproefd. Ik kan zowel met m’n brein als met m’n handen ermee bezig zijn. En die combinatie is alles wat ik zoek in een hobby, passie of carrière.

Wat vind je echt STOM aan je werk?

Voor veel mensen is koffie een doodnormale zaak. Het is immers overal om ons heen, maar daardoor vinden mensen het vaak moeilijk te geloven dat er veel meer achter koffie zit dan ze weten. Veel barista-baantjes betalen bijvoorbeeld minimumloon, terwijl écht goed koffie kunnen zetten (of het nou espresso, cappuccino of handbrew is) vaardigheden, theoretische kennis en eindeloze oefening vereist. Ik vind het jammer als mensen daar soms met ongeloof naar kijken, want ‘koffie is toch maar gewoon koffie?’. Soms vind ik het daarom ook lastig dat gasten zich gedragen alsof koffiezaken hun huiskamers zijn, waar alles naar hun gediend is en een ‘koffie-run’ een soort accessoire is van een levensstijl.

Wat is je favoriete koffieplek?

Op dit moment is mijn favoriete koffieplek Fortune Coffee Bar in Rotterdam. Michael is zo cool en zo heerlijk zichzelf achter de bar. Hij zet topkwaliteit neer!

Wat is een koffieplek die meer mensen zouden moeten kennen?

Elevate in Amsterdam! Wel al op de radar bij velen, maar dat is waar je heen moet als je een introductie wilt in alles wat koffie nog meer kan zijn dan ‘gewoon koffie’.

Waar zou je nog wel eens koffie willen drinken?

In Indonesië waren mijn vriend Mik en ik door een Indonesische koffieproducent uitgenodigd om mee te gaan naar een bar genaamd Tadasih, in Yogyakarta. Je kan daar alleen komen met iemand die de eigenaar via-via of direct kent. De eigenaar maakt zulke goede koffie dat er regelmatig eindeloze rijen buiten zijn bar staan en zijn vaste gasten geen plek meer kunnen vinden. In zijn eigen woorden: ‘Het gaat mij niet om het geld. Ik wil goede koffie maken voor mensen die goede koffie willen drinken. Dat is voor mij genoeg.’ Ik heb daar een paar van de beste filters in m’n leven gedronken en ik hoop dat ik de volgende keer weer langs kan komen.

Met wie zou je nog wel eens koffie willen drinken?

Mijn ouders. Vooral mijn vader zou alle details van koffie enorm kunnen waarderen. Er zou een hele nieuwe wereld voor hem opengaan. Ik weet zeker dat we er urenlange gesprekken over zouden kunnen voeren.

Wat zou je doen als je niet met koffie zou werken?

Ik denk dat ik zou werken als een freelance coder. Veel studiegenoten doen dat al. Coderen is leuk puzzelwerk, maar ik ben er lang niet zo handig in als veel van m’n studiegenoten. En de passie voor coderen zit bij mij niet zo diep als voor koffie. Ik ben wel bezig met een onderzoek naar AI toepassingen in koffie, dus wellicht komt het binnenkort nog samen voor me!

Vragenvuurtje

GUILTY PLEASURE True crime. En de chai latte van Back to Black. GO-TO BESTELLING Filter! Het liefst een handbrew, maar ik word ook heel blij van batch. MEMORABELE KOFFIE Een washed geisha (Huila, Colombia) van Boardwalk. De lavendel en citroen aroma’s sprongen eruit! Door de populariteit van geishas ben ik vaak geneigd andere variëteiten te proberen. Ook om m’n kennis divers te houden! Maar deze geisha heeft me echt omver geblazen. ONMISBAAR M’n Aeropress! Als je al mijn gear bij me weg zou halen, zou ik daarmee nog een super lekkere filter kunnen maken, zonder al te veel complicaties. FUN-FACT Ik ben tweetalig opgevoed. Engels en Nederlands, omdat de gedeelde taal tussen mijn ouders Engels was. Mijn moeder komt uit Indonesië. Mijn interesse in koffie heeft me een nieuwe manier gegeven om mijn Indonesische afkomst te verkennen!

Ook leuk om te lezen