Dé Specialty Coffee hotspots van Amsterdam

Amsterdam, ik kom er het liefst elke dag. Langs de grachten lopen met een koffie in m’n hand, naar al mijn favoriete koffietentjes gaan… Ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom deel ik graag met jullie mijn favoriete plekjes om heen te gaan, zodat je er zelf ook van kan gaan genieten. 

Screaming Beans (Runstraat)

Screaming Beans

Bron foto: Nietroeren

Screaming Beans staat, misschien wel van alle koffietentjes waar ik ooit geweest ben, bij mij ver bovenaan. De eerste keer dat ik bij hun locatie op de Runstaat kwam (ze hebben er 3 in Amsterdam) zat ik op het plekje in het raam. De zon scheen, het was een van de eerste echte lentedagen in April, ik nam een slokje van de koffie en ik had echt voor het eerst dat ‘wow’-effect bij een koffie. Elke keer dat ik er daarna ben gekomen, neemt de koffie mij weer mee terug naar dat gevoel. Als ik in Amsterdam kom, dan ga ik hier ook eigenlijk altijd wel heen. Ze hebben dus drie locaties: een kleine bar op de Runstraat (in de 9 straatjes), een iets grotere bar in de Utrechtsestraat en sinds kort een grote bar op het Waterlooplein, naast de markt. Ik ga zelf altijd het liefst naar de locatie op de Runstraat, maar het zijn alle drie fijne plekken om naartoe te gaan. 

Uncommon

Uncommon

Bron foto: Nietroeren

Uncommon is zo’n plek waar je heen wil gaan als de zon schijnt, het vrijdagmiddag is, het weekend voor de deur staat, iedereen de terrasjes opzoekt en de drukte dus al is verdwenen. Zo’n moment hadden wij dus toen we naar Uncommon gingen. We hadden een plekje bij het raam en ik heb volgens mij wel 10 minuten getwijfeld over welke koffie ik wilde proberen; ze hadden op dat moment namelijk een Gesha op het menu die erg veelbelovend klonk, maar ook wel erg duur was (wat te verwachten is bij een Gesha natuurlijk). Uiteindelijk voor een washed Ethiopië uit de V60 gekozen, die echt heerlijk was. Ik vond het een heerlijk plekje om te zitten en ondanks het minimalistische interieurdesign hangt er toch een hele fijne sfeer. Het café zit gevestigd in een leuk straatje, 

waar in de zomer ook een leuk terrasje bij is. Je kunt hier vandaan ook nog even doorwandelen naar het Vondelpark.

Saint-Jean

Saint-Jean

Bron foto: Nietroeren

Oké, deze is misschien wel een beetje voor de havermelk-elite. Als je hierheen gaat, moet je daarom ook rekening houden met het feit dat je waarschijnlijk wel eventjes in de rij moet staan, en er zijn ook maar 3 zitplekjes. Dit is er dus meer eentje om te bezoeken als je zin hebt in een wandeling langs de Amsterdamse grachten met een koffie to-go. Want dat de koffie goed is, dat is een feit. Ze schenken koffie van Dak Coffee Roasters, en hebben daarnaast altijd een vitrine vol met allemaal plant-based pastries (die echt OVERHEERLIJK zijn). Dat ze vegan zijn, daar proef je niks van, en dat is echt bizar knap. De locatie is fijn en zit in een leuke omgeving, waar je dus lekker even rond kan wandelen in typisch Amsterdam zonder dat het er volstroomt van de mensen, zoals vaak zo is in de drukkere gebieden in Amsterdam. De pastries zijn het wachten waard, de mensen zijn superlief en de koffie is ook altijd lekker. 


Het artikel gaat verder onder deze advertentie

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Friedhats

Friedhats

Bron foto: Nietroeren

Friedhats, de bekende branderij uit Amsterdam van Lex Wenneker en Dylan Sedgwick heeft ook een bar in Bos en Lommer, namelijk Friedhats FUKU café. Het is geen locatie in het centrum, maar is het omreizen zeker wel waard. Ik las een artikel over Lex in Standart magazine en was zo onder de indruk van zijn filosofie en zijn idee achter Friedhats, dat ik eigenlijk direct naar de bar wilde gaan. Uiteindelijk zijn we er langsgegaan in de week van Amsterdam Coffee Festival, wat plaatsvond in de Gashouderfabriek, die op zo’n 5 minuten van Friedhats FUKU zit. Overigens zit er bij de Gashouderfabriek ook een onwijs leuk museum (Fabrique des Lumières) dus mocht je toe zijn aan wat koffie en wat kunstigs, dan kan je dit meteen combineren. Ik was direct weg van de FEBO-achtige situatie die zich bij de ingang bevindt, met de flesjes koffiebonen erin, en de rustieke vibe die het café had. De koffie was ook onwijs lekker, de marketing is vet, eigenlijk is alles wel leuk. Deze staat niet voor niets ook hoog in het lijstje. Had het nou puur en alleen om de koffiebonen gegaan, dan had Friedhats denk ik wel bovenaan gestaan.Locals

Locals

Bron foto: Nietroeren

Locals heeft sinds kort een nieuwe vestiging op de Daniël Stalpertstraat en hier ben ik persoonlijk erg fan van. Vooral omdat ze niet alleen goede koffie hebben (van hun eigen home blend), maar ook echt een heerlijke brunch, met goede vegan opties. Ik vind het altijd een erg fijn plekje om te zitten, en ook in een leuke buurt in de stad; in de Pijp, vlak bij de Albert Kuypmarkt. Ik vind de Pijp altijd een heerlijke buurt om te komen. De inrichting van de zaak vind ik trouwens ook echt prachtig. Het is hier altijd druk, dus wil je gaan brunchen, reserveer dan even een plekje.
(Overigens vind ik de andere locatie, op de Eerste Jacob van Campenstraat, wel echt veeeel leuker als het lekker weer is en je op een terrasje wil zitten. Gelukkig zitten ze vlakbij elkaar, dus je kan op het laatste moment nog kiezen).


Café Baskèts

Cafe Baskets

Bron foto: Nietroeren

Last but not last, Café Baskèts. Café Baskèts is onderdeel van Baskèts Store, het kledingmerk. Ze schenken koffie van Lot61 en in tegenstelling tot menig ander koffietentje in Amsterdam bieden ze meer plantaardige melksoorten aan dan alleen havermelk. Ik kon kiezen uit haver, kokos, soja en zelfs amandel. Dat vind ik wel een pluspunt. Daarnaast was de koffie onwijs lekker. Ik vond de vibe van het koffietentje heel gaaf, het heeft iets unieks. Je wordt wel omringd door havermelk-elite, dus als dat niet je ding is dan moet je vooral wegblijven. Ik vind het altijd wel heel erg gezellig.


Dat waren ze dan, mijn (op dit moment) favoriete specialty coffeeplekjes in Amsterdam. Er staan er een paar niet tussen die je misschien wel had verwacht, maar ik ben nog lang niet overal geweest, en ik geef alleen mijn mening over plekken waar ik daadwerkelijk zelf ben geweest. Gelukkig is Amsterdam onwijs groot, dus ik heb nog genoeg te ontdekken. Heb je tips? Laat het vooral weten.

maak kennis

Dit is Diniz

Ze staat op Instagram ook wel bekend als @nietroeren. Diniz is freelance barista bij onder andere Single Estate Coffee Roasters en volgt een stage bij Giraffe in Rotterdam. Ze heeft een flinke dosis ervaring én SCA Barista Skills Intermediate certificering.

Op Lerine.nl neemt Diniz je onder andere mee in city hotspot guides waarin ze op zoek gaat naar de leukste, gezelligste en beste Specialty Coffee tentjes in verschillende steden.