Dé specialty coffee hotspots van Antwerpen

Sinds ik met specialty koffie werk, trekken sommige steden die ik ooit al eens had bezocht, mij opnieuw aan. Maar dan om heel andere redenen. Londen, Parijs, Barcelona: nu ik een koffiebril op heb, wil ik ze allemaal nog eens bezoeken. In januari, toen de kerstverlichting nog hing, kreeg ik van mijn vriend een weekendje Antwerpen cadeau. Een stad waar ik al eens was geweest, maar die ik nu op een totaal andere manier weer heb kunnen ontdekken. Namelijk via koffietentjes!

Rush Rush

Bron foto: eigen foto Rebecca

We begonnen het weekend bij Rush Rush en dat was meteen een heel goed begin. Zowel de koffie als het eten vond ik hier het lekkerst! Ik had een cortado met havermelk. Niet het mooiste schuim, wel een hele zoete en gelaagde smaak. De eigenaar had de boon aangeraden en die smaakte perfect in combinatie met havermelk. We deelden citroen-maanzaad pannenkoekjes en een BLT-sandwich. Het was heerlijk!

Binnen was de sfeer knus, gezellig en huiselijk. Met toch een heel uniek en stijlvol interieur. De eigenaren kwamen ook nog even kletsen aan tafel. Ontzettend lieve en geïnteresseerde mensen, waardoor we ons erg welkom voelden. Een fijne plek, met producten van goede kwaliteit.

Andy

Bron foto: eigen foto Rebecca

Door het lekkere weer zat het zonovergoten terras helemaal vol. Binnen was gelukkig nog een plekje vrij! Ik heb genoten van een fruitige en bloemige filter: een gewassen Ethiopië (Samii Halo), met smaaktonen van perzik, citroengras en witte bloesem. 

Andy vond ik ook erg leuk door hun opvallende branding. De RVS-tafels, het felle rood en blauw, hun cartoons of ‘mascottes’, het kantine-achtige sfeertje en het terugkerende checkerboardpatroon deden me denken aan Amerikaanse diners. Maar dan hipper. En strakker. Andy voelde aan als een opzichzelfstaande community. Waar iedereen elkaar kent en graag samenkomt.

Nordica 31

Bron foto: eigen foto Rebecca

Nordica 31 werd ons meerdere keren aangeraden! Vooral vanwege hun lekkere pastries. Ook hier was het ontzettend druk, maar we konden gelukkig snel ergens zitten. Op een hele leuke plek trouwens: onder ons was de vloer van glas, waardoor we recht de keuken in konden kijken. De broodjes die ze aan het maken waren, zagen er geweldig uit, maar wij kozen voor een kardemom en een blueberry bun. Om je vingers bij af te likken! 

De koffie was verder top. Op dat moment hadden ze volgens mij koffie van UnCommon. Het was echt zo’n zoete, zachte en goed geschuimde comfort cappuccino. Daar hou ik altijd wel van. Conclusie: ik sluit me aan bij de adviezen van anderen. Voor ontbijt en lunch is Nordica 31 zeker aan te raden!

  • Nordica 31, Belegstraat 31
  • nordica31 op Instagram

Bakkerij Funk

Bron foto: eigen foto Rebecca

Funk stond niet per sé op mijn lijstje vanwege de koffie. Sterker nog, ik heb eigenlijk geen idee met welke branderij ze samenwerken. Funk trok mij vooral aan door hun branding en uitstraling op Instagram. Ja, ik val daarvoor. En ik ben zeker niet de enige! Ook hier was het namelijk ontzettend druk. De rij liep helemaal naar buiten, maar gelukkig was er boven nog een plekje. 

We zaten op een soort balkon of vide, waardoor we uitzicht hadden op de begane grond van de zaak. Het was rumoerig, maar op een gezellige manier. Ik nam hun crème brûlée pastry met pistache en die loog er niet om: hun viennoiserie is de hype zeker waard!

  • Bakkerij Funk, Kronenburgstraat 41a
  • bakkerijfunk op Instagram

Voor de volgende keer heb ik alweer andere plekken op mijn lijst staan: Caffènation, Black & Yellow, Polly, Tinsel en meer! Ik vind dat zo leuk aan de koffiewereld: er is elke keer wel weer wat nieuws en verrassends te ontdekken als ik een stad bezoek.


Mis jij nog een koffiebar in dit rijtje, klopt er iets niet, of heb je suggesties voor een volgende stad, neem dan vooral contact met ons op!

Maak kennis: Dit is Rebecca

Auteur bij LeRine

Ze heeft jarenlang als freelance barista achter de bar gestaan, maar werkt nu vooral achter de laptop: nog steeds altijd met een koffie binnen handbereik. Rebecca verdiepte zich in specialty coffee en groeide uit tot een ervaren professional! Je kent haar misschien van het Instagramaccount @bakkiemetbecca, waar ze kletst over koffie en ons verwent met prachtige latte art.

Met haar ervaring als barista en grote liefde voor taal weet ze precies hoe ze de koffiewereld tot leven kan brengen. Op LeRine.nl schrijft ze over koffietentjes die je écht niet mag missen, bijzondere verhalen uit de koffiewereld en de vele leuke, gekke en memorabele dingen die ze zelf meemaakte achter de bar.

Ook leuk om te lezen