Échte zelf gemaakte Franse croissants

Bereidingstijd

2-3 dagen

Hoeveelheid

8 personen

Oooooh ruik je het al? Die geur van vers gebakken croissants? Je gaat heel blij met jezelf zijn nadat je échte zelf gemaakte Franse croissants de oven uit komen.

Maar, ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar échte zelf gemaakte Franse croissants maken kost ontzettend veel werk en tijd. Ook zul je erg op de details moeten letten. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk laagjes van deeg en boter te creëeren. Dit kun je alleen doen als je het deeg zo vaak mogelijk laat koelen in de vriezer en koelkast en vervolgens weer uitrolt en vouwt.

Bereidingstijd

2-3 dagen

Hoeveelheid

8 personen

Oooooh ruik je het al? Die geur van vers gebakken croissants? Je gaat heel blij met jezelf zijn nadat je échte zelf gemaakte Franse croissants de oven uit komen.

Maar, ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar échte zelf gemaakte Franse croissants maken kost ontzettend veel werk en tijd. Ook zul je erg op de details moeten letten. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk laagjes van deeg en boter te creëeren. Dit kun je alleen doen als je het deeg zo vaak mogelijk laat koelen in de vriezer en koelkast en vervolgens weer uitrolt en vouwt.

Ook heb je aardig wat tijd nodig. Ga croissants niet zelf maken, als je ze dezelfde dag nog nodig hebt. Het beste kun je vrijdagavond beginnen als je zondagochtend croissants wil eten. Het is veel en intensief werk, maar geeft ontzettend veel voldoening en het geeft het gevoel van een ochtendje in Parijs. Ook je huis zal dagen naar vers gebakken croissant ruiken.

Tip: Je kunt de alle croissants in één keer afbakken, of je vriest de croissants na het rollen in. Wanneer je de croissants hebt ingevroren, zul je wel ver van te voren uit de vriezer moeten halen en laten rijzen. Dit kan 5 – 8 uur duren. Maar, dan heb je wel altijd verse croissants in huis.

Heb je minder tijd om te bakken, maar heb je ontzettend veel zin in iets zoets? Maak dan ons recept voor de Tarte Tatin met appel en peer.

Glutenvrije croissants

Onderstaand recept is alles behalve glutenvij. Maar, gelukkig is het recept ook erg lekker als je tarwebloem vervangt voor Schär Glutenvij meel. Vervang tarwebloem 1:1 met de Schär glutenvije meel en je hebt ontzettend lekkere zelfgemaakte glutenvrije croissants. Let wel op dat de croissants niet goed kunnen rijzen door dit meel. Gluten helpen het rijsproces normaal gesproken.

Échte zelf gemaakte Franse croissants op een stapel

Franse croissants recept

Ingrediënten

 • 305 gram tarwebloem
 • 110 gram lauwwarm water (35-40 graden)
 • 60 ml lauwwarme melk (35-40 graden)
 • 6 gram droog gist
 • 35 gram kristalsuiker
 • 5 gram zout
 • 30 gram ongezouten roomboter (koelkast koud)
 • Beurage
 • 160 gram ongezouten roomboter (koelkast koud)
 • Afwerking
 • 20 milliliter slagroom
 • 1 eidooier

Benodigdheden

 • Deegroller
 • Staande mixer of handmixer
 • Plasticfolie
 • Bakpapier
 • Pizzasnijder
 • Kwast
 • Oven

Dag 1

 1. Zet de deeghaak op je staande mixer of handmixer en doe bloem, gist, kristalsuiker en zout in de bijbehorende kom. Meng dit kort door elkaar.
 2. Zet de mixer op de middelste stand en voeg de lauwwarme melk en het water toe. Laat de mixer alles mixen totdat al het vocht is opgenomen in het deeg. Dek de kom af met wat plasticfolie en laat 10 minuten rusten.
 3. Zet de deegmixer weer aan en voeg de roomboter in kleine blokjes toe aan het deeg. Laat de deeghaak al het werk doen en blijf kneden totdat het deeg niet meer plakt (ongeveer 5 minuten).
 4. Vorm van het deeg een bal, leg deze met de naad-zijde onder, in een schone kom en dek af met een stukje plasticfolie. Laat 15 minuten rusten buiten de koelkast.
 5. Pak een stuk plasticfolie en leg hier het deeg op. Bedek ook de bovenkant van het deeg met plasticfolie en rol het deeg uit tot een vierkant van 17 x 17 cm. Zorg dat het deeg strak in het plasticfolie zit. Leg het deeg in de koelkast en laat 8 tot 12 uur (de hele nacht) rusten.

Dag 2

 1. Maak eerst de beurrage: Pak een stuk bakpapier en leg deze voor je neer. Snij de roomboter in dunne plakken en vorm hier een vierkant van op het bakpapier. Vouw het bakpapier over de boter in een vierkant van 17 x 17 cm. Verdeel met een deegroller de boter in de hoeken van het bakpapier. Je rolt dus niet met de deegroller direct over de boter, hier zit nog een bakpapiertje tussen. Leg de beurrage in de koelkast op een vlakke ondergrond.
 2. Bestuif je werkblad met een klein beetje bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit in een rechthoek van 17 x 34 centimeter. Snij een smal reepje van de onderkant en bovenkant recht af (zo creëer je een rechte plak, doe dit echter niet aan de lange zijkanten). Verpak het deeg in plastic folie en leg deze 15 minuten in de vriezer. Leg het deeg daarna nog een uur in de koelkast.
 3. Haal het deeg en de beurrage uit de koelkast. Leg de lange kant van het deeg van je af en leg de beurrage in het midden van het deeg. Vouw de onderzijde van het deeg over de beurrage. Vouw vervolgens de bovenzijde over de beurrage. Druk het deeg waar het elkaar ontmoet tegen elkaar, zodat de naad dicht is. Druk ook de zijkanten tegen elkaar. Nu zit de beurrage volledig verpakt in het deeg. Zie ook de afbeeldingen hieronder.
 4. Draai het deeg een kwartslag, zodat de naad van je af ligt. Zorg ervoor dat het deeg niet aan het aanrecht plakt, bestuif indien nodig met nog een klein beetje bloem. Rol het deeg in de lengte uit in een lange plak van 34 centimeter (de breedte blijft hetzelfde). Vouw de onderste helft naar het midden en doe dit ook met de bovenste helft. De twee helft ontmoeten elkaar nu in het midden. Vouw nu de hele bovenste helft over de onderste helft. Als je het deeg van de zijkant bekijkt zie je 4 dikke lagen.
 5. Verpak het deeg in plasticfolie en herhaal de koel stappen (vriezer en koelkast).
 6. Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg weer uit in een lange lap van 34 x 17 centimeter. Vouw het deeg nu in derden. Vouw 1/3 van de onderkant van het deeg naar boven en vouw het bovenste gedeelte over het onderste gedeelte. Je hebt nu een soort envelop gemaakt.
 7. Verpak het deeg in plasticfolie en herhaal de koel stappen (vriezer en koelkast).
 8. Haal het deeg uit de koelkast. Leg de lange kant van je af en rol het deeg uit tot een groot rechthoek van 30 x 25 centimeter. Verpak in plasticfolie en laat een uur tot een hele nacht in de koelkast rusten.

Croissants bakken

 1. Haal het deeg uit de koelkast en leg deze met de brede kant voor je neer. Gebruik voor het snijden van het deeg een meetlint en een pizzasnijder. Geef aan de onderkant met een klein sneetje stukken van 6 centimeter aan. Begin onderaan bij 6 centimeter (dus zet een streepje op; 6, 12, 18 en 24 centimeter). Geef aan de bovenkant met een klein sneetje ook stukken van 6 centimeter aan. Maar, begin bovenaan bij 3 centimeter (dus zet een streepje op; 3, 9, 15, 21 en 27 centimeter).
 2. Snij met de pizzasnijder het deeg in de aangegeven driehoeken.
 3. Rek elk driehoek in de lengte en aan de bovenkant in de breedte een beetje uit. En rol vanaf het brede gedeelte naar het smalle gedeelte de croissants op. Druk elk croissant een klein beetje aan.
 4. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg ervoor dat elk croissant in ieder geval rondom 5 centimeter ruimte heeft.
 5. Dek de croissants af met wat plasticfolie en laat 2,5 uur op kamertemperatuur rijzen.
 6. Verwarm de oven voor op 190 graden celcius.
 7. Zet de croissants zonder plasticfolie vervolgens nog in de koelkast voor 10 minuten.
 8. Afwerking: Haal de croissants uit de koelkast en bestrijk ze met het slagroom en eigeel mengsel. Probeer geen druppels achter te laten, dit ga je zien en proeven.
 9. Bak de croissants 15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de bakplaten, zodat de voorkant nu naar achtere wijst en laat de croissants nog 10 – 15 minuten in de oven garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Dit is een fantastisch recept! Ik heb de croissants gemaakt met glutenvrij meel en ondanks dat ze dan wat minder luchtig worden, smaken ze fantastisch! Het kost even wat voorbereiding en tijd maar ze zijn zo lekker dat ik het er graag voor over heb. Delicieux!