Nitro coffee, weet jij wat het is?

De laatste jaren is cold brew een populair drankje onder fanatieke koffiedrinkers. Zeker in de zomer is dit een heerlijk verkoelende drank, zonder toegevoegde suikers. Licht gebrande Specialty coffee is daarom perfect voor cold brew, omdat zoete aroma’s de boventoon voeren. Maar nu is er een trend die nog lekkerder is dan cold brew: Nitro coffee. Nitro(gen) is het Engelse woord voor stikstof. Een alledaagse stof die jij en ik de hele dag inademen, want 80% van de lucht bestaat hieruit. Door stikstof te infuseren in je favoriete drankje ontstaat er een fluweelzacht mondgevoel met een subtiel zoete smaak en een rijke, romige schuimlaag. 

Deze textuur kun je toevoegen aan allerlei dranken, van gefilterde ijskoffie tot thee en limonades.

Hoe werkt een nitrogen coffee machine?

Hoe ontstaat de romige laag op de ijsdranken?

Welke dranken kun je maken met een nitro coffee machine?

Is nitro coffee gezond?

De Tone Nitro Machine bij jou in de zaak

Hoe werkt een nitrogen coffee machine?

Nitro coffee wordt gecreëerd door stikstof infusie. Stikstof infusie creëert hele kleine belletjes, waardoor je koude drankje een mooi gelaagde textuur krijgt en er heel luxe uitziet.

De Nitro machine van Tone koelt de drank en onttrekt de stikstof zelf uit de lucht. Door middel van een compressor wordt de stikstof door de machine geïnfuseerd in het drankje. De vloeistof wordt op deze manier binnen enkele seconden tot een lage temperatuur gekoeld. 
Nitro voelt heel luxe, maar tap je net zo makkelijk als een biertje. Je kunt je eigen home-made iced tea gebruiken of kiezen voor een kant en klare drank. Je stelt de schuimdikte makkelijk in op deze machine en je hoeft geen zorgen te maken over het verwisselen van stikstof cartridges, zoals in een slagroomspuit. Je kunt tot 40 liter per uur aan één stuk door tappen. Die lange rij heb je dus snel weggewerkt. 

Hoe ontstaat de romige laag op de ijsdranken?

Voor de schuimlaag heb je een beetje suiker of eiwit nodig. Zuivel zou ook kunnen, maar is niet gangbaar vanwege hygiënische redenen. 

Wij hebben eiwit op basis van kikkererwten gebruikt. Dit is een smaak- en reukloos eiwit dat je veilig kunt gebruiken en de binding ten goede komt. Wanneer je stikstof namelijk omzet in gas en dit aan de vloeistof toevoegt, zal dit niet goed binden. Hier heb je dus een eiwit voor nodig. Het kikkererwtenwater zorgt ervoor dat het gas en de vloeistof goed mengen en dat de drank romig uit de machine komt. Zo ontstaat er dus een romig laagje op de drank.

Kikkererwtenwater klinkt natuurlijk een beetje gek, maar dit is een ontzettend mooie vondst van een aantal jaren geleden voor veganistische patisserie en gerechten. Van kikkererwtenwater kan ook meringue (opgeklopt eiwitschuim) gemaakt worden en werkt in veel gerechten als bindmiddel. Ook is kikkererwtenwater nu een veelgebruikt ingrediënt in de cocktail wereld. Voor sommige cocktais werd een rauw ei gebruikt, maar kan nu worden vervangen door het water van kikkererwten. 

Welke dranken kun je maken met een nitro coffee machine?

Eigenlijk is het aanbod van nitro dranken eindeloos. Zolang je de drank en het gas bindt met een eiwit, kun je bijna alle dranken maken die in je opkomen. Het is een perfecte manier om virgin-cocktails (alcoholvrije cocktails) te maken, ongezoete romige koffie, ijsthee en limonade. Het is belangrijk dat je een zo sterk mogelijke koffie, thee of limonade zet, de smaak van de drank zal dan beter naar voren komen. Ook is het belangrijk om de koffie of thee eerst af te laten koelen, anders duurt het erg lang voordat de machine de drank heeft gekoeld. 

Is nitro coffee gezond?

Nitro coffee is in zekere zin gezonder dan een normale ijskoffie. Doordat de dranken erg romig uit de machine komen door de verbinding van het gas, eiwit en de vloeistof, is de toevoeging van room en andere melksoorten niet meer nodig. Ook kun je het recept van je nitro coffee zo aanpassen dat het drankje al zoet genoeg is door natuurlijke ingrediënten en is de toevoeging van suiker onnodig. Maar kunnen de gassen dan geen kwaad? De Tone Nitro Machine haalt het natuurlijk aanwezige stikstof uit de lucht en voegt het toe aan je drankje als een infusie. Het is van nature aanwezig in de lucht die je inademt en een veelgebruikte techniek in de gastronomie. Je hoeft dus niet bang te zijn voor schadelijke stoffen in jouw drankje.

Twee nitro coffee geschonken

De Tone Nitro Machine bij jou in de zaak

Wij snappen dat dit verhaal jou razend enthousiast heeft gemaakt over de Tone Nitro Machine. Zeker als er bij jouw zaak veel animo is voor ijskoffie en andere koude dranken. We horen het graag als je meer vragen hebt, of misschien wel een demo wil aanvragen. Tjeerd van Gizmoty neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *