Je winkelwagen is momenteel leeg!
SNEAK PREVIEW: de wetenschap achter proeven
Het is niet gek dat je denkt dat proeven in je mond gebeurt. We weten allemaal dat we smaakpapillen op onze tong hebben waarmee je zoet, zuur, zout, bitter en umami kunt proeven. Maar wat niet klopt, is dat je op bepaalde plekken op je tong alleen maar zoet of een andere smaak proeft. Daarnaast is het waarnemen van smaak een veel complexer proces dan alleen proeven. Wist je bijvoorbeeld dat het waarnemen van smaken voor 90% in je neus gebeurt?


Het hele Science made easy artikel lees je in de LeRine Café Courant!
Proeven is meer dan smaak
Het proeven van een goed glas wijn of een heerlijk gerecht bestaat uit meer dan alleen de smaak die je met je mond waarneemt. Het is eigenlijk een smaakbeleving; een waarneming die samenkomt door verschillende zintuigen. Je beoordeelt wat je eet of drinkt aan de hand van wat je hoort, voelt, proeft en ruikt (en ziet). Alles wat je met deze zintuigen waarneemt, komt uiteindelijk samen in de eigenschappen van smaakbeleving; textuur, smaak, aroma en uiterlijk. Deze eigenschappen bepalen uiteindelijk wat je proeft, waarvan aroma dat voor 90% doet. En dat neem je dus waar met je neus! Je kunt geur veel gedetailleerder waarnemen met je neus, dan dat je kunt proeven met je mond…
Lees dit hele artikel en meer exclusieve content in de LeRine Café Courant, onze enige echte koffiekrant met interessante artikelen, leuke rubrieken én iets om te doen. Een deel van de opbrengst van de Café Courant gaat naar de International Women’s Coffee Alliance. Hier lees je waarom we ons inzetten voor de IWCA.