Wat is blonding?
Wat zijn er veel koffietermen hè? Ken je de term “blonding” al? Als je thuis graag espresso’s zet dan zie je het waarschijnlijk elke dag. In deze blog vertellen we je wat blonding is en hoe je het kan herkennen.
Blonding in het kort:
Wat is blonding in espresso?
Blonding in espresso is de fase tijdens het extractieproces waar de kleur van de espresso verandert van donkerbruin/karamel naar een lichtere, gouden kleur. Deze licht-gouden kleur zie je aan het einde van de extractie. Wanneer je dit te lang laat doorlopen, ontstaat er overextractie, wat weer resulteert in een bittere espresso.
Wat gebeurt er tijdens blonding?
Bij het zetten van een espresso worden in het begin van de extractie de oliën en smaken uit de gemalen koffie gedrukt. Als je dit proces laat doorgaan, dan wordt de uitloop bleek/blond van kleur. Hierdoor kun je zien dat de oliën en smaken zijn onttrokken en de koffiepuck verzadigd is.
Wat moet je doen als je blonding ziet?
Vaak geeft blonding aan dat je de shot niet te lang meer moet laten doorlopen, want dan wordt de smaken uit hun verband getrokken. Maar wanneer je de shot moet stoppen ligt aan de boon die je gebruikt, dus ga veel testen en proeven om te zien op welk punt jouw espresso het lekkerste is, of boek één van onze workshops, voor real-life tips & tricks!