Wat is pre-infusie?

Als je net in de wonderlijke wereld van koffie stapt krijg je veel verschillende termen op je bordje gegooid. We snappen heel goed dat het heel lastig is om alles zelf uit te zoeken om die perfecte espresso te zetten. Bijna elke week lichten we verschillende onderwerpen uit op onze blog, zodat het voor jou, als thuisbarista, een stuk makkelijker wordt. Deze week gaan we het hebben over ‘pre-infusie’. Want wat is pre-infusie nou eigenlijk? En heb ik dit echt nodig voor een perfecte espresso?

VBM espressomachine

Pre-infusie in het kort:

  • De meeste barista’s passen tot 10 seconden pre-infusie toe.
  • De Sage espressomachines hebben een standaard pre-infusie. Deze kun je nog beïnvloeden door de instellingen te veranderen of op manueel te zetten.

Pre-infusie, wat is het nou eigenlijk?

Een espresso zet je onder druk, 9 bar maar liefst. Wanneer water meteen onder deze hoge druk door de gemalen koffie wordt geperst, is de kans op channeling groot. Channeling is een grote veroorzaker van inconsistentie. Inconsistentie is de grootste ergernis van barista’s, de smaak gaat namelijk achteruit en iedere gast krijgt in feite een andere kop koffie. Met pre-infusie kun je dit voorkomen. Door het water onder lagere druk op de koffie te laten lopen, wordt de koffie al deels verzadigd. Zo is het voor het water makkelijker om tijdens de extractie alle smaken in de koffie op te nemen. De meeste barista’s passen tot 10 seconden pre-infusie toe. Omdat dit verschilt per koffie, is het belangrijk om veel te proeven, zo kom je erachter wat het lekkerst is voor de koffiebonen die jij gebruikt. Na de pre-infusie laat je de espresso doorlopen zoals je normaal zou doen. Ook hiermee moet je oefenen wat de beste optie is. Tijdens onze gevorderde barista workshop leren we je meer over doorlooptijd en brew ratio’s per koffieboon.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Pre-infusie met een E61 zetgroep

Pre-infusie dicht
Geeft geen water
Pre-infusie
later water stromen onder lage druk (pre-infusie)
Pre-infusie
laat water stromen onder hoge druk

Pre-infusie met een Sage espressomachine

Heb jij thuis een espressomachine zonder E61 zetgroep, maar bijvoorbeeld een Sage (of Solis) espressomachine? Ook hiermee kun je experimenteren met pre-infusie. Veel is geautomatiseerd, maar je kunt ook zelf nog veel invloed hebben op de uiteindelijke espresso. Zo is er ook een optie voor pre-infusie. De Sage machines hebben een knop voor een dubbele espresso, als je hier op drukt gaat het water lopen. Om de handmatige pre-infusie te starten, blijf je de eerste 20 seconden de knop ingedrukt houden, na deze 20 seconden laat je de knop los en gaat de espresso op volle kracht lopen. Tijdens de eerste 10 – 20 seconden zie je dat de drukmeter niet hoger oploopt dan 3 – 4 bar, wanneer je de knop los laat, loopt de drukmeter naar 9 – 10 bar (als je de juiste brew-ratio hebt afgesteld).

Er zit automatisch al een pre-infusie op deze machines wanneer je de knop gewoon éénmalig indrukt. Het nadeel hiervan is dat je veel minder invloed hebt op de uiteindelijke espresso. Door te spelen met de pre-infusie tijd haal je veel meer uit je koffiebonen.

Heb jij thuis een espressomachine en zou je meer willen leren? Boek dan onze Barista workshop bij jou thuis. We komen bij jou thuis om je alles te leren over je eigen machine en hoe je hier de lekkerste koffie uit haalt.