Brioche bollen met brie en bieslook

Brie, bieslook en brioche zijn de perfecte combinatie. Het zoete brood gaat perfect samen met de zachte kern van brie. De brioche bollen met brie en bieslook zijn perfect als appetizer of voorgerechtje met een beetje honing. Serveer de bollen direct wanneer ze uit de oven komen. Besprenkel alleen nog even snel met wat extra bieslook en honing.

Op zoek naar een dessert? Maak dan deze Italiaanse Meringue taart met ganache!

Wat is brioche?

Brioche is licht gezoet brood en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Normaal gesproken wordt brood alleen met water, bloem en gist gemaakt. Brioche onderscheidt zich door de toevoeging van melk, roomboter, ei en extra suiker. Eigenlijk lijkt het al niet meer op brood, eerder op cake. Maar, doordat er in verhouding met cake meer bloem in zit, wordt het gegeten als brood. Voor de Fransen het perfecte ontbijt met een kuipje Nutella.


Brioche bollen met brie en bieslook recept

  • Grote en kleine beslagkom
  • Theedoek
  • Houten spatel
  • Ronde ovenschaal met een diameter van 26 centimeter
  • Kwastje
  • Oven
  • 250 gram bloem + 50 gram voor bestuiven
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram kristalsuiker
  • 5 gram gist
  • 1/2 theelepel fijn keukenzout
  • 60 ml volle melk
  • 2 eieren

Vulling & topping

  • 60 gram brie
  • 10 gram verse bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • Honing
  1. Verwarm de volle melk in een steelpannetje tot deze lauwwarm is (+/- 40 graden). Giet in een bakje en voeg hier de gist en suiker aan toe. Roer kort door elkaar en zet aan de kant.
  2. In een grote beslagkom, verkruimel de boter met 250 gram bloem en zout. Wrijf de boter tussen je vingers. Hierdoor smelt de boter niet, maar krijg je een soort boter/bloem kruim.
  3. Voeg het gistmengsel toe aan de boter en bloem en roer met een houten lepel door elkaar. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en kneed het deeg goed door elkaar. Het deeg is na de toevoeging van eieren erg plakkerig, stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed goed door. Blijft het deeg erg plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Wanneer je met de hand kneed, wil je ongeveer 10 minuten kneden. Heb je een staande mixer? Gebruik dan de deeghaak en zet de machine 5 minuten op medium snelheid aan.
  4. Maak een bal van het deeg en laat 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur in een beslagkom. Dek de kom af met een vochtige doek.
  5. Wanneer het deeg is verdubbeld in hoeveelheid, haal je de bal uit de kom en kneed even kort door. Rol het deeg in een lange sliert van ongeveer 30 centimeter en snij in 16 gelijke stukken.
  6. Pak een stukje deeg en maak er een ronde schijf van. Leg hier een stukje brie in, vouw het deeg dicht en rol er een balletje van. Leg het balletje in een ovenschaal. Herhaal deze stap met de andere deegstukjes.
  7. Geef de balletjes ongeveer een centimeter rondom de ruimte, zo hebben ze nog genoeg ruimte om uit te breiden. Dek de schaal weer af met een vochtige doek en laat nog 45 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  9. Smelt de roomboter, snij de bieslook fijn en pers de knoflook. Meng dit in een bakje en besmeer de bovenkant van de brioche bollen.
  10. Bak de brioche bollen met brie en bieslook in 25 minuten gaar.
  11. Garneer de bollen met extra bieslook en honing en serveer warm. Bon Appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *