Wat is Aeropress koffie?

Wist jij dat er heel veel verschillende manieren zijn om filterkoffie te maken? Je kent misschien de filterpot wel die vroeger bij veel mensen op het aanrecht stond. Nu kun je echter ook filterkoffie maken met veel kleinere apparaten, zoals de French press. De afgelopen jaren zijn door de grote populariteit van filterkoffie, nog meer modellen ontstaan, waaronder de Aeropress. Wij krijgen nog vaak de vraag wat Aeropress koffie nou eigenlijk is. Begrijpelijk! We leggen het je hier uit.

Aeropress koffie

Waar komt Aeropress vandaan?

De Aeropress werd, door de Amerikaanse uitvinder Alan Adler, in 2005 uitgevonden. Alan Adler is de eigenaar van het bedrijf Aerobie en de uitvinder van verschillende soorten Aerodynamisch speelgoed.
De Aeropress werd bekend onder specialty coffee drinkers en was meteen populair onder het grote publiek. De koffiezetter is sinds 2005 meer dan een miljoen keer verkocht en de verkoop loopt nog steeds. Dus geen zorgen als je wat later komt kijken bij deze trend!

Hoe gebruik je een Aeropress?

De Aeropress werkt op basis van luchtdruk. Door deze druk wordt de koffie door het filter heen geperst. Je kunt dus wel zeggen dat de Aeropress een combinatie is van een filter- en een espressomachine. Dezelfde bonen die je gebruikt voor bijvoorbeeld een French press zullen dan ook anders smaken wanneer ze uit de Aeropress komen. De Aeropress kun je op twee manieren gebruiken, namelijk de traditionele methode en de inverted method.

Traditionele methode

Bij de traditionele methode gebruik je de zuiger om een vacuüm te creëeren. Je plaatst een filterblaadje in het kapje en draait deze in de Aeropress. Voeg hier de gemalen koffie aan toe en schenk hier rustig het hete water op. Wanneer je al het water hebt opgeschonken, druk je de zuiger er rustig in. De zuiger zorgt er nu voor dat de koffie niet door het filter loopt. Na ongeveer 1 minuut druk je de zuiger naar beneden. De lucht tussen de koffie en de zuiger zorgt ervoor dat alle koffie door het filter gedrukt wordt.

Inverted method

Bij de Inverted method zet je de Aeropress helemaal in elkaar, behalve het filterkapje. Draai de Aeropress om, zodat de opening naar boven wijst. Voeg de gemalen koffie toe en schenk het hete water rustig op. Schroef vervolgens het filterkapje met filterblaadje erop en laat ongeveer 1 minuut trekken (dit verschilt per koffie). Draai in 1 beweging de Aeropress om en druk de zuiger langzaam naar beneden.

Welke maalgrootte heb je nodig voor Aeropress?

Bij een Aeropress heb je koffie nodig dat zo fijn is gemalen als zand. De maling is vergelijkbaar met die voor espresso. Dit komt doordat Aeropress een relatief korte extractietijd heeft en door een heel fijn filter gedrukt wordt. De fijne maling zal niet door het filter gedrukt worden. Dus veel minder ruis in je koffie dan bijvoorbeeld bij French press koffie. Wel zal je nog kunnen spelen met de maalgrootte met verschillende koffiebonen. Elke koffieboon heeft zo zijn eigen smaak en zal anders geëxtraheerd worden.

Het basis recept voor Aeropress

Elke koffie heeft zo zijn eigen perfecte afstelling, we kunnen je dus geen verhoudingen voorschrijven die voor elke boon goed is. Hier zul je mee moeten gaan experimenteren. Je moet natuurlijk wel ergens beginnen. Begin dus altijd met de volgende hoeveelheden (ratio 1:13):

  • 15 gram fijn gemalen koffiebonen (het liefst filter gebrand/licht-medium gebrand)
  • 200 milliliter heet water (90 – 95 graden Celcius)

Extra Aeropress tips

  1. Probeer ook eens de koffie eerst te bloomen, dit geeft een andere smaak aan je koffie. Blooming doe je door de gemalen koffie eerst een beetje op te schenken met heet water en even te laten staan. De koffie gaat oxideren en hierdoor komen er zuren vrij. Kan een lekkere smaak geven aan de boon.
  2. Maal je koffie zelf. Koop je altijd voorgemalen koffiebonen? Dit kan de smaak van de koffie erg beïnvloeden. Koffiebonen zijn namelijk erg kwetsbaar en gaan snel in smaak en geur achteruit na malen. Maal je koffie dus zelf net voordat je koffie wil drinken.
  3. Onze koffiebonen uit Guatemala zijn niet alleen lekker als espresso, maar ook erg lekker op de Aeropress!