Bewust koffie drinken: tips voor gezondheid en duurzaamheid
Voor velen is koffie – en het ritueel eromheen- een onmisbaar onderdeel van de dag: een espresso om wakker te worden, een cappuccino tegen de middagdip, of een ‘bakje troost’ in de namiddag, koffie speelt een belangrijke rol. Omdat het zo vanzelfsprekend is, vergeten we soms stil te staan bij wat we nu precies consumeren. Of je nu je gezondheid in de gaten houdt of duurzaamheid belangrijk vindt, er zijn allerlei manieren om bewust(er) te genieten van koffie. In deze blog delen we tips om op een verantwoorde manier te blijven genieten van alle voordelen die koffie te bieden heeft.
Gezond koffie drinken
1. Drink maximaal 2-4 kopjes koffie per dag
Koffie verhoogt de alertheid, geeft je energie en kan je concentratie verbeteren. Maar om een cafeïne-overdosis, hoge bloeddruk en afhankelijkheid te voorkomen is het beter om je consumptie enigszins te beperken.
2. Drink minstens 6 uur voor bedtijd geen koffie meer
Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel en zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Wanneer je eerder stopt met koffie drinken, geef je je lichaam de tijd om tot rust te komen.
3. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Limiteer je koffie
Je kunt nog steeds van koffie genieten, maar let op de hoeveelheid. Het Voedingscentrum adviseert je cafeïne-inname te beperken tot ongeveer 2 kopjes per dag (200 mg cafeïne).
4. Drink filterkoffie voor minder impact op je cholesterolgehalte
In koffie zit de stof cafestol, die het LDL-cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen. Als je een hoog cholesterolgehalte hebt, is filterkoffie de beste optie. Bij het gebruik van een papieren filter, zoals bijvoorbeeld een V60, blijft de cafestol achter in het filter, waardoor het minder invloed heeft op je cholesterol. Lees hier meer over koffie en cholesterol.
5. Investeer in goede koffie
Het is verleidelijk om goedkope koffie te kopen, maar het is de moeite waard om te investeren in kwaliteitskoffie. In de supermarkt vind je vaak donker gebrande bonen, waarvan de kwaliteit slechter is. Lichter en met meer zorg gebrande bonen behouden hun antioxidanten en hebben minder schadelijke stoffen. Zo investeer je dus ook in je eigen gezondheid. Probeer onze koffiebonen eens!
Duurzaam koffie drinken
1. Koop specialty coffee
- Specialty coffee branders hebben vaak directe lijnen met de koffieboer, zo wordt de ecologische voetafdruk kleiner door kortere transportroutes. De route van koffieboon naar kopje is volledig traceerbaar.
- Bij specialty coffee draait alles om kwaliteit. Alleen de rijpste en beste koffiebessen worden (met de hand) geplukt. Zo wordt de smaak extra verfijnd en verspilling geminimaliseerd. Kwaliteit over kwantiteit.
- In tegenstelling tot de massaproductie, waar de koffieboeren vaak onderbetaald worden, krijgen de boeren binnen specialty koffie een eerlijke prijs voor hun werk. Dit maakt het mogelijk voor hen om te investeren in de kwaliteit van de koffie en in duurzame verbeteringen van het productieproces.
2. Neem je eigen coffee-to-go beker mee
- Wegwerpbekers zijn lastig te recyclen vanwege de plastic laag aan de binnenkant. Wanneer je je eigen herbruikbare beker meeneemt naar je favoriete koffietent, draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die we produceren.
- Als we steeds meer overstappen op to go bekers, zal de vraag naar wegwerpbekers afnemen. Zo worden bijvoorbeeld cafés aangemoedigd om minder te bestellen en wordt de vraag naar wegwerpproducten verminderd.
- Een bijkomend voordeel is dat je koffie waarschijnlijk ook een stuk langer warm blijft dan in een papieren/plastic wegwerpbekertje! Veel herbruikbare bekers zijn hier speciaal voor ontworpen.
- Alle kleine beetjes helpen! Veel cafés rekenen tegenwoordig een vergoeding voor wegwerpbekers. Met al die koffie’s to go die we halen, kan dat nog weleens oplopen. Dit kan je vermijden door voortaan je eigen beker mee te nemen.
3. Kies voor biologische- en/of plantaardige melk
- Biologische melkveehouderijen hebben veel strengere regels wat betreft het dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid. Dit begint bijvoorbeeld al bij het feit dat de koeien zelf biologisch voer krijgen zonder schadelijke pesticiden. Ook plantaardige melk (denk aan haver-, soja- en amandelmelk) is milieuvriendelijker omdat bij deze productie een stuk minder land, water en energie nodig is.
- Vanwege de bovengenoemde strenge voorwaarden bij biologische melk is het gelijk ook diervriendelijker. Iets wat we bij LeRine heel belangrijk vinden. De koeien hebben meer ruimte om te grazen en een betere levenskwaliteit. Dat betekent minder stress en dus gezondere, langer levende diertjes. Plantaardige melk vermijdt alle ethische problemen die bij de melkveehouderij komen kijken, omdat er geen dieren voor nodig zijn. Dus, als je echt wilt letten op het welzijn van dieren, kies dan voor plantaardige melk. Op die manier verlagen we de vraag naar melk van koeien.
Bewust koffie drinken betekent dus niet dat we inleveren op genot! Door kleine aanpassingen te maken in zowel ons consumptiepatroon als bewuste keuzes, drink je je favoriete drankje op een manier die zowel je gezondheid als het milieu support.
Disclaimer: deze blog is uitsluitend bedoeld om informatie te delen. Wij zijn geen medische professionals. Wanneer je gezondheidsklachten hebt of vragen over je (koffie)consumptie, raden we aan om contact op te nemen met een arts of specialist.