Individuele koffie pavlova’s

Wist je dat je met maar twee ingrediënten al een hele taart kan maken? Eiwitten en suiker zijn de basis van deze heerlijke taart, pavlova. Pavolva’s zijn er in allerlei soorten en maten, maar dit keer hebben wij gekozen voor onze favoriet, individuele koffie pavlova’s. Het fijne van koffie is dat je het met veel verschillende smaken kan combineren, zoals framboos en chocola, maar ook karamel, blauwe bessen en zelfs chilipeper.

Pavlova’s bij de Paasbrunch

Deze individuele koffie pavlova’s staan perfect op de Paastafel bij de brunch, of als afsluiter van een feestelijke paasdiner. Het makkelijke van dit recept is dat je de pavlova’s de dag ervoor of in de ochtend kan maken en in twee tellen geserveerd hebt als het op tafel kan. Wil je niet 6 verschilende pavlova’s maken? Geen probleem, verdeel het eiwitschuim dan niet, maar bak het in één hoop af in de oven en je hebt een grote taart.

Individuele koffie pavlova's

Totale bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

6 personen

Individuele koffie pavlova’s recept

  • Steelpan
  • Mixer
  • Garde
  • Beslagkom
  • Spatel
  • Oven
  • Optie: spuitzak

Koffiesiroop

  • 150 ml sterke koffie
  • 120 gram kristalsuiker

Pavlova’s

  • 3 eetlepels koffiesiroop
  • 4 eiwitten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 10 gram maïzena
  • Snufje zout
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • Citroensap

Topping

  • 200 gram roomkaas (wij gebruiken Philadelphia naturel, maar Monchou kan ook)
  • 200 gram slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels koffiesiroop
  • Extra: frambozen en chocolade schaafsel
  1. Maak als eerst de koffiesiroop, deze moet namelijk ook nog even afkoelen voordat je deze met het eiwit mengt. Doe de suiker en koffie in een steelpannetje en breng aan de kook op middelhoog vuur. Laat 10 minuten pruttelen, of langer als je een dikkere siroop wil. Doe dit niet op hoog vuur, dan zal de siroop verbranden. Wanneer de siroop dik genoeg is, haal je de pan van het vuur en laat je de siroop afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 110 graden hetelucht.
  3. Klopt in een ontvette kom (ontvetten doe je met citroensap) de eiwitten met het snufje zout en een eetlepel suiker. Terwijl je klopt, voeg je de rest van de suiker geleidelijk toe en tot slot de maïzena door een zeef en vanille extract. Het eiwitschuim is goed wanneer je de kom omgekeerd kan houden en het eiwit er niet uit valt. Vind je dit iets te riskant (snap ik!)? Wanneer je de mixer uit het eiwit haalt en de pieken blijven rechtop staan, is het schuim klaar.
  4. Verdeel 3 lepels koffiesiroop over het eiwitschuim en spatel dit kort door elkaar. Het is niet de bedoeling om het helemaal te mengen.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met een spuitzak of een lepel 6 individuele pavlova’s. Maak een klein holletje in het midden, hier komt namelijk de vulling in.
  6. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pavlova’s in 70 – 80 minuten gaar. Zet daarna de oven uit en open en laat de pavlova’s in de oven afkoelen.
  7. Maak nu de toppings. Klop de slagroom met de suiker lobbig. Mix de roomkaas met de koffiesiroop en vanille extract en voeg lepel per lepel de slagroom toe. Mix het geheel met een garde of mixer zodat er geen klontjes ontstaan.
  8. Wanneer het tijd is om te serveren, vul je het holletje van de pavlova’s met de room en garneer je tot slot met frambozen, chocolade schaafsel en extra koffiesiroop. Bon appétit!