Je winkelwagen is momenteel leeg!
Koffie met Luca

Luca werkt pas een jaartje met koffie, maar schenkt nu al zeepaardjes en zwanen met twee vleugels (phoenixen). Het afgelopen jaar was ze te vinden bij Nes71 in Haarlem, maar binnenkort verhuist ze naar Den Haag, waar ze hopelijk snel weer ergens achter de bar staat! In september begint ze aan de studie Industrieel Ontwerpen in Delft, dus wellicht is Luca in de toekomst wel het brein achter de nieuwste tools voor latte art of puck-preps.
Wat vind je echt LEUK aan je werk?
De knusheid die in het café hangt als het regent, wanneer m’n latte art gaat zoals ik wil, het gezellige contact met mensen, tientallen ouders voorbij zien fietsen die hun kinderen in de vroege ochtend naar school brengen, “Het was echt een heeele lekkere koffie!” en kletsen met mijn collega’s alsof de machine een geluidsdichte muur is.
Wat vind je echt STOM aan je werk?
Na een hele dag achter de bar te hebben gestaan, ruik ik naar een koffiepuck. Deze geur krijg ik soms niet van mij af. Soms ruik ik het de volgende ochtend nog, ook al heb ik gedoucht. Maar misschien zit de geur gewoon tussen m’n oren.
Wat is je favoriete koffieplek?
Onder in het gebouw van mijn studie in Eindhoven zit het koffietentje DENF Coffee. Misschien niet mijn all-time favoriet, maar zeker de plek waar ik het vaakst naartoe ga en echt vol geniet. Ze hebben een wisselende koffieboon op de tweede maler (momenteel een gewassen Rwanda), die ze in het café zelf branden. Ik kom daar eigenlijk te vaak met een vriendin, als pauze tijdens het studeren. We zijn ondertussen locals en ze weten onze vaste bestelling. Het is ook wel eens leuk om aan die kant van de bar te staan.
Wat is een koffieplek die meer mensen zouden moeten kennen?
Ax specialty coffee in Haarlem.

Guilty pleasure
De collega’s met wie ik op zondag werk drinken alle drie ijskoffie met karamelsiroop. Zelf ben ik daar normaal helemaal (!) niet van, maar laatst betrapte ik mezelf erop dat ik toch ging meedrinken… Als ik nu zin heb in iets kouds en (heel) zoets, drink ik dat. Stiekem.

Met wie zou je nog wel eens koffie willen drinken?
Ik denk met mijn oma! Als ik bij haar ben, vraagt ze elke keer weer of de koffie wel lekker is. Ik zeg uit liefde natuurlijk altijd ja 🥰. “Lavazza is best een goed merk hoor!” zegt ze dan, haha. Ze begrijpt niet helemaal het verschil tussen een goede koffieboon en supermarkt-koffie. In haar dorp is er ook geen goed café, dus ik ben heel benieuwd wat ze van specialty coffee zou vinden en vooral of ze het verschil zou proeven.
Wat zou je doen als je niet met koffie zou werken?
Mijn droombaan is iets in de filmwereld. Het lijkt me geweldig om op een filmset te staan of iets te doen met film, video of fotografie.
Welke koffie is je bijgebleven?
Misschien was het niet eens de koffie zelf, maar vooral het moment. Ik was net begonnen in de koffiewereld en weet nog goed hoe verrast ik was toen ik mijn eerste cortado met haver en de wisselboon op de tweede maler dronk. Volgens mij was het Yuzu Plum van Dak. Een thermal shock uit Colombia. Er ging een wereld voor me open!
Heb je nog een tip voor de lezer?
Drink ALTIJD genoeg water tijdens je dienst! Neem een fles mee, dat doet wonderen. Niet genoeg drinken is ook mijn bad habit. Maar oh, wat maakt het een verschil als ik dat wel doe. Ik voel me herboren als ik water drink, vooral na een rush.
Vragenvuurtje
GO-TO BESTELLING Cortado met haverr!!! UNPOPULAR OPINION Ik vind filterkoffie soms te waterig. Whoops. ONMISBAAR Havermelk! 100% FUN FACT Ik praat vervelend vaak met een Vlaams accent. Ondertussen bijna onironisch en zonder erbij na te denken. Erg ongemakkelijk als je het per ongeluk in het bijzijn van een echte Vlaam doet… BUCKETLIST KOFFIEPLEK Dagger in Utrecht! Echt erg, maar ik ben daar nog nooit geweest. Terwijl het er zo gezellig en leuk uitziet!
Maak kennis: Dit is Rebecca
Auteur bij LeRine
Ze heeft jarenlang als freelance barista achter de bar gestaan, maar werkt nu vooral achter de laptop: nog steeds altijd met een koffie binnen handbereik. Rebecca verdiepte zich in specialty coffee en groeide uit tot een ervaren professional! Je kent haar misschien van het Instagramaccount @bakkiemetbecca, waar ze kletst over koffie en ons verwent met prachtige latte art.
Met haar ervaring als barista en grote liefde voor taal weet ze precies hoe ze de koffiewereld tot leven kan brengen. Op LeRine.nl schrijft ze over koffietentjes die je écht niet mag missen, bijzondere verhalen uit de koffiewereld en de vele leuke, gekke en memorabele dingen die ze zelf meemaakte achter de bar.


