Je winkelwagen is momenteel leeg!
Koffie met Romy

Romy (26) staat bij ons vooral bekend als het creatieve brein achter de social media van Dagger Coffee in Utrecht. Wij zijn fan van haar en als je verder leest snap je vast wel waarom. Ze is stijlvol, ze kan killer koffies zetten, ze heeft humor, ze maakt de meest gevatte content, ze weet wat ze wil en ze heeft ooit als sommelier gewerkt. Ja, echt. Kortom: ze is net zo gelaagd als haar meest memorabele koffie.
Wat vind je echt LEUK aan je werk?
De roddels en inside info van bezoek en merken dat zij zich echt thuis voelen. Laatst had ik met een vaste gast een gesprek; dat het voor hem niet meer voelde alsof hij een gast was, dat voelde te onpersoonlijk. Maar wat was hij dan wel? We kwamen toen op bezoek. Ik vond het heel schattig, dus zo ga ik vaste gasten vanaf nu noemen. Ik vind training geven ook fantastisch. Toen ik nog als sommelier werkte vond ik dat al geweldig: lekker nerden en ouwehoeren over wijn. Nu doe ik hetzelfde met koffie. Verder: collega’s die zelfgebakken koekjes meebrengen, de zaak helemaal onder controle hebben terwijl je bomvol zit, en niet te vergeten: je koffie ‘s morgens in één keer perfect afstellen. Daar ga ik echt lekker op.
Wat vind je echt STOM aan je werk?
Dat je verpest raakt. Als ik weet dat er ergens slechte koffie is, dan skip ik liever. En ook: dat mensen vriendelijkheid verwarren met flirten. Dat op je werk nooit je volledige fashion-potentie wordt gezien. Als je het melkpak naast de prullenbak gooit. Een decaf shot die uit het niets 50 seconden doorloopt tijdens een rush. Dat je handen zo droog worden. Gasten die met hun hele werk-setup het café binnenwandelen (er was ooit iemand die een tweede scherm mee had, seriously?????). En als ik van collega’s geen Doe Maar mag opzetten.
Wat is je favoriete koffieplek?
Als je me op een vrije dag zoekt hoef je eigenlijk maar op drie plekken in Utrecht te kijken: Dagger, Fufu of Happy Toko. Fufu zet echt fantastische filters en de eigenaren zijn zooo lief en gepassioneerd. De muziek in het café is ook altijd top (heel belangrijk). En iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat ik dit ga zeggen: de koffie van Happy Toko is écht goed, maar de koeken van Happy Toko zijn next level. Er is een leven voordat ik een Happy Toko-koek ophad, en een leven erna. Ik geef jullie deze tip mee, maar dan moeten jullie wel overhouden voor mij, deal? Anders zwaait er wat.
Wat is een koffieplek die meer mensen zouden moeten kennen?
Toen ik in Londen was ben ik naar Dark Arts in Aries geweest omdat ik echt een voorbeeld neem aan hun socials, en ik heb daar ook nog eens een crazy zoete creamy cappuccino gedronken en uren gekletst met de barista. En mijn favoriete artiest Rex Orange County kwam er volgens hem ook vaak, dus dat bevestigt nog maar eens dat dit een tent naar mijn hart is.

Go-to bestelling
Heb ik eigenlijk niet echt. Dat hangt van mijn stemming af. Op werk neig ik vaak naar fizzy americano’s, maar ik drink eigenlijk alles. Cappuccino’s, flat whites, lattes, iced lattes, alle soorten melk, decaf, filtertjes, espresso’s: zet maar neer, ik drink het wel op. Ik kies wel vaak de fruitige, cleane optie boven super funky…

Guilty pleasure
Mierzoete ijskoffie met siroopjes. Jaaaa, hou maar op. Er hoort gewoon zoete siroop in een iced latte. Misschien dat dit ook een nostalgie-dingetje is, omdat die cheapo ijskoffiepoeder in zakjes in mijn basisschooltijd echt het enige was wat ik wilde drinken, naast water. Zat ik daar met mijn negen jaar op het balkon met mijn ijskoffietje, haha. Zo elitair.
Waar zou je nog wel eens koffie willen drinken?
Ik ga echt te weinig caféhoppen in Nederland. Fortune in Rotterdam staat al een tijd op mijn lijst. Ik heb ook al helemaal bedacht wat ik ga bestellen als ik langs ga: Yuenyeung en een miso-chocokoekje. En als ik dan toch al in Rotterdam ben, ga ik ook naar Ripsnorter, daar ben ik ook nog nooit geweest. Echt erg eigenlijk.
Met wie zou je nog wel eens koffie willen drinken?
Dit is misschien raar maar ik ben van kinds af aan al fan van Philip Freriks. Ik vond hem altijd heel goed in alles wat hij presenteerde. Ik keek heel gebiologeerd naar het achtuurjournaal en ik vond hem altijd heel leuk in Het Nationaal Dictee en De Slimste Mens. Ik denk door een combinatie van jaloezie, omdat dat hij drie van mijn favoriete programma’s presenteerde, en omdat ik hem gewoon enorm sympathiek vind. Hij ziet eruit alsof hij heel goed advies kan geven.
Wat zou je doen als je niet met koffie zou werken?
Dan zat ik in de media als journalist, columnist of schrijver. Vroeger wilde ik nieuwslezer worden. Verhalen brengen op een manier waarop mensen het beter snappen of een ander perspectief bieden, heb ik altijd vet gevonden. Ik besef me nu ik dit schrijf, dat dat eigenlijk is wat ik in bepaalde aspecten van mijn werk al doe.
Welke koffie is je bijgebleven?
Mijn eerste Gesha ooit die ik dronk bij Watch House in Londen. Dat was een bizarre ervaring. Er ging echt een wereld voor me open over de veelzijdigheid van koffie en hoeveel je er eigenlijk mee kunt.
Wat is een koffiegerelateerd product waar je niet zonder zou kunnen leven?
Ik heb van mijn moeder ooit geweldige kopjes en schotels van Villeroy & Boch gekregen. Ze schenken voor geen meter, maar ze zijn echt het pronkstuk van mijn servieskast.
Wat is een fun fact over jou?
Ik hou van reizen plannen, een beetje op het neurotische af. Ik heb een lijst op Google Maps met alle plekken die ik getipt krijg, waar ik ooit ben geweest of heen wil. Er staan honderden pins in over alle continenten en ze hebben allemaal een kleurcode of bijpassend symbool. Zo weet ik makkelijk waar ik lekkere koffie, restaurants, wijn, winkels of musea vind. Als vrienden op vakantie gaan, verander ik graag in hun persoonlijke reisagent.
Heb je een unpopular opinion over koffie?
Thuis koffie zetten is overrated. Het is tijdrovend, irritant, en ik heb er gewoon geen zin in. ‘s Ochtends drink ik dus eigenlijk ook nooit koffie. Het element van koffie drinken in een café is de helft van de drinkervaring. Ik drink 100x liever later op de dag een koffie buiten de deur dan dat ik hem zelf thuis maak. Het is het me gewoon niet waard. Een pluspunt is dan weer dat ik daarom niet cafeïneverslaafd ben.
Heb je nog een tip voor de lezer?
Jouw mening en smaak zijn het belangrijkst. Voel je niet ondergeschikt of onzeker om mee te praten over koffie omdat je ‘minder kennis’ hebt dan anderen. Als je aardbei ‘hoort’ te proeven en jij proeft het niet, dan is dat zo. Wat jij lekker vindt, is het enige wat telt. Klaar.
Maak kennis: Dit is Rebecca
Auteur bij LeRine
Ze heeft jarenlang als freelance barista achter de bar gestaan, maar werkt nu vooral achter de laptop: nog steeds altijd met een koffie binnen handbereik. Rebecca verdiepte zich in specialty coffee en groeide uit tot een ervaren professional! Je kent haar misschien van het Instagramaccount @bakkiemetbecca, waar ze kletst over koffie en ons verwent met prachtige latte art.
Met haar ervaring als barista en grote liefde voor taal weet ze precies hoe ze de koffiewereld tot leven kan brengen. Op LeRine.nl schrijft ze over koffietentjes die je écht niet mag missen, bijzondere verhalen uit de koffiewereld en de vele leuke, gekke en memorabele dingen die ze zelf meemaakte achter de bar.


