Hoe maal je koffiebonen zonder elektrische koffiemolen?

Wil je thuis genieten van Specialty Coffee, maar heb je geen elektrische koffiebonenmolen? Goed nieuws: dat kan! Specialty Coffee is een hele beleving op zich en steeds meer mensen krijgen er interesse in. Naast dat de kwaliteit van Specialty Coffee vergeleken met commerciële koffie veel beter is, wordt er voor deze koffie ook een eerlijke prijs betaald. Lekkerder én eerlijker. Dat wil je! Maar hoe maal je koffiebonen zonder elektrische koffiemolen? Er zijn verschillende manieren voor en sommige dingen heb je waarschijnlijk al in huis.

Koffiemolen omslag

Koffie malen zonder elektrische koffiemolen in het kort

  • Je kunt ook van Specialty Coffee genieten zonder elektrische koffiemolen.
  • Er zijn verschillende handmatige koffiemolens als alternatief voor een elektrische.
  • Een Sage espressomachine met ingebouwde koffiemolen is onze favoriet!

Waarom koffie malen met elektrische koffiemolen?

Als je ‘m niet per se nodig hebt, waarom zou je dan een elektrische koffiemolen kopen? Barista’s en horecazaken maken gebruik van een goede elektrische koffiemolen omdat deze consistent maalt. Eén keer instellen en hij maalt telkens precies hetzelfde. Consistentie in de maling is belangrijk voor de smaak van een espresso. Een ongelijke maling zorgt voor een onevenredige doorloop van water, wat channeling veroorzaakt. Bij channeling loopt het water in kanaaltjes door de gemalen koffie heen. Hierdoor worden niet alle koffiedeeltjes geraakt en raakt de extractie uit balans. Dit resulteert in een zure of bittere espresso; niet wat je wil. Als je gebruik maakt van een alternatieve methode om koffie te malen zonder koffiemolen, is het aan te raden om daar filterkoffie mee te zetten. Voor filterkoffie heb je een grovere maling nodig en dit is met zo’n methode eenvoudiger te verkrijgen dan een hele fijne maling.

Handmolen gebruiken voor koffiebonen

Een goed alternatief voor een dure elektrische koffiemolen is een handmolen. Ook handig: er zijn veel kleine handmolens of nano grinders op de markt. Deze zijn handig voor thuis en voor onderweg of als je op vakantie wilt genieten van je eigen koffie. Een goede handmolen is bijvoorbeeld de Comandante® X25 Trailmaster®. Je vindt deze handmolen onder andere op bol.com. Hij is wat duurder, maar nog steeds minder duur dan een elektrische koffiemolen, heeft een handzaam formaat en is een kwalitatieve barista accessoire. Ben je op zoek naar een alternatief waar je espresso mee kunt zetten? Dan is de Hario Skerton Pro een echte aanrader. Deze handmatige koffiemolen heeft keramische maalschijven die minder snel warm worden dan stalen schijven en heeft verschillende maalstanden. Deze koffiemolen vind je ook op bol.com.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Koffiebonen malen met een blender

Het is geen aanrader wat ons betreft, maar een manier om koffiebonen geheel zonder molen te malen, is met een blender of keukenmachine. Het zal zeker niet hetzelfde resultaat geven als een elektrische koffiemolen, maar als je niks anders voor handen hebt, is het een optie. Het is wel belangrijk om een blender of keukenmachine te gebruiken met scherpe draaischijven, zodat je niet te lang hoeft te ‘mixen’. Je loopt dan het risico dat de bonen warm worden en dit wil je niet. Daarom is het ook belangrijk om de blender niet aan één stuk door te laten draaien, maar om kortere momenten te laten pulseren.

Espressomachine met ingebouwde koffiemolen

Een beetje flauw, maar als je een espressomachine met ingebouwde koffiemolen hebt, heb je ook geen elektrische koffiemolen nodig. 😉 Ben je een echte Specialty Coffee liefhebber en ben je bereid om te investeren in goede apparaten? Dan is een Sage the Barista Express een aanrader. Deze halfautomaat espressomachine is perfect voor de beginnende thuisbarista met een ingebouwde bonenmolen en een stoompijpje. Naast goede bonen en een barista workshop om je op weg te helpen, heb je niks nodig!

* Dit blogbericht bevat affiliate links