Wat is een flat white?

Je hoort ‘m steeds vaker: de flat white. Maar wat is het nou precies? Een mislukte cappuccino? Een kopje opgeschuimde melk? We moeten toegeven dat de naam ‘flat white’ een beetje verwarrend is. Het drankje bestaat namelijk uit meer dan alleen melk! Je gaat wél melk opschuimen, maar je wil geen dik schuim gebruiken. Een flat white is sterker dan een cappuccino en gaat in een kleiner kopje. Maar hoe het zit met de melk en de koffie? Wij leggen het je uit.

Wat is een flat white?

Een flat white bestaat uit een doppio (dubbele espresso) en gestoomde melk met weinig schuim. Met het schuim van een flat white kun je heel goed latte art maken, aangezien de melk weinig schuim heeft, maar wel erg romig is. Met onze latte art tips & tricks (en een beetje geduld), krijg je thuis ook mooie figuren in je koffie! Vaak wordt een flat white verward met een cappuccino, omdat er aan de buitenkant niet direct veel verschil zichtbaar is. In onze andere blog vind je precies het antwoord op de vraag: wat is het verschil tussen een flat white en een cappuccino?

Waar komt de flat white vandaan?

De flat white is ontstaan in Nieuw-Zeeland en Australië waarna de vele reizigers de populaire koffiedrank hebben verspreid over Europa en Amerika. Australië heeft zich vaker pionier mogen noemen als het op koffietrends aankomt. De bewoners en reizigers staan daar graag vroeg op om ergens een koffietje te halen. Dat kan ook niet anders met op iedere hoek van de straat een gezellige koffiebar. Maar geen zorgen, een flat white bestel je in Nederland inmiddels ook in ieder koffietentje. Maar je maakt ‘m ook gemakkelijk zelf!

Hoe maak je een flat white?

Een flat white bestaat uit een dubbele espresso of dubbele ristretto en gestoomde melk. Lees in onze andere blog wat het verschil is tussen een espresso en ristretto. De flat white wordt geserveerd in een koffie kopje. Deze is een slag kleiner dan een cappuccino kopje.

Wat heb je nodig?

  • 30 – 50 ml espresso/ristretto;
  • 100 ml opgestoomde melk met klein laagje micro-schuim
  • Melkkannetje om te schenken
  • Zet de espresso of ristretto met jouw machine met bonen naar keuze. Tip: Onze 01. Guatemala bonen
  • Stoom de melk op zonder te veel lucht in de melk te spuiten, zodat je een romige melk krijgt met weinig schuim.
  • Giet de warm gestoomde melk langzaam door de espresso of ristretto en maak eventueel af met latte art.
  • Geniet ervan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *