| |

Wat is een flat white?

Wat is een flat white? Drink je dan alleen opgestoomde melk? De naam ‘flat white’ is inderdaad een beetje verwarrend, maar is zeker niet alleen opgestoomde melk. Deze koffie is zelfs sterker dan een cappuccino en wordt in een kleiner kopje geserveerd. Een flat white bestaat uit een doppio (dubbele espresso) en opgestoomde volle melk, met weinig schuim. Met het schuim van een flat white kun je heel goed latte art maken, aangezien de melk weinig schuim heeft, maar wel erg romig.

Waar komt de flat white vandaan?

De flat white komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Australië, de vele reizigers hebben de populaire koffie verspreid over Europa en Amerika. Australië ligt al ver voor op de koffie wereld. Dit komt doordat de bewoners en reizigers graag vroeg hun bed uitkomen om een koffietje ergens te halen. Het ontbijten met een hele groep mensen is veel normaler in Australië dan in Europa en Amerika. Koffiebarretjes worden dus de grond uitgestampt en nieuwe ideeën worden aan de lopende band gecreëerd.

Hoe maak je een flat white?

Een flat white bestaat uit een dubbele espresso of dubbele ristretto en opgestoomde volle melk. De flat white wordt geserveerd in een koffie kopje, dit is een formaat kleiner dan een cappuccino kopje.

Wat heb je nodig?

  • 30 – 50 ml espresso/ristretto;
  • 100 ml opgestoomde melk met klein laagje micro-schuim
  • Melkkannetje om te schenken
  • Zet de espresso of ristretto met jouw machine met bonen naar keuze. Tip! Onze 01. Guatemala bonen.
  • Stoom de melk op zonder te veel lucht in de melk te spuiten, zodat je een romige melk krijgt met weinig schuim
  • Giet de warm gestoomde melk langzaam door de espresso of ristretto en maak eventueel af met latte art.
  • Geniet ervan!

Maak je een flat white met espresso of ristretto?

De keuze tussen een espresso en ristretto ligt meer aan jouw smaak. Houd je van een wat bitterdere/sterkere koffie, dan is de ristretto meer voor jou. Een ristretto maak je door een espresso te zetten, maar de helft van de tijd te laten doorlopen. Een dubbele espresso heeft bijvoorbeeld een doorlooptijd van 26 seconden, een dubbele ristretto 15 seconden. Gebruik dezelfde hoeveelheid koffie, verlaag alleen de doorlooptijd.

Flat white in het buitenland

Wanneer je gaat reizen, zie je ook in veel andere landen de flat white op het menu staan. Toch krijg je vaak heel wat anders dan je gewend bent. In Engeland bijvoorbeeld, krijg je een flat white in het kopje van een grote cappuccino. Wil je toch je oude vertrouwde flat white ook in het buitenland kunnen drinken? Geef dan gewoon aan de barista aan hoe jij je koffie wilt. Elke barista maakt graag jouw favoriete kopje koffie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *