De 7 koffietrends van 2023

Koffie is en blijft populair. Elk jaar wordt er door de SCA (Specialty Coffee Association) een koffiefestival georganiseerd waar de grote trends goed te zien zijn. Ook voor thuis is het leuk om deze trends eens uit te proberen. Wat we zien is dat de trends van afgelopen jaren nu nog belangrijker en populairder worden. Zou jij deze trends willen uitproberen? Zo ja, welke van de 7 koffietrends van 2023 past het beste bij jou?

1. Duurzaamheid en ethische koffie

Net als bij veel andere producten, houden consumenten zich steeds meer bezig met het milieu en de arbeidsomstandigheden van de mensen in het land van herkomst. Duurzaamheid en ethische praktijken, zoals biologische koffie, eerlijke handel en directe handelsrelaties, zijn ook in 2023 ontzettend belangrijk. Vooral is dit goed te zien door de groei in specialty coffee. In de afgelopen jaren zijn er veel branders bij gekomen en ook kiezen consumenten eerder voor een kwalitatieve boon.

2. Plant-based koffie

Plant-based is still rising! Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet, maar ook degenen die geen plantaardig dieet volgen kiezen voor plantaardige melkalternatieven in de koffie. Havermelk, amandelmelk en kokosmelk zijn hierin nog wel de populairste. Maar ook andere plantaardige melksoorten zoals melk van gele spliterwten en combinaties van verschillende peulvruchten worden steeds geliefder.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


3. Koffie en technologie

Technologische innovaties beïnvloeden ook de koffie-industrie. In 2023 kunnen we meer handige gadgets verwachten, zoals slimme koffiemachines met geavanceerde functies, zoals ingebouwde koffiebonenmolens en weegschalen, gepersonaliseerde brouwopties en draadloze bediening via apps. Nog steeds komen veel van deze innovatie uit Australië, maar je ziet nu ook steeds meer koffie-innoverende bedrijven in Europa.

4. Alternatieve koffiezetmethoden

Nee, niet alleen een goede espressomachine is populair, ook andere zetmethoden zoals cold brew, nitro coffee, batch brew en Aeropress zijn populair! Met deze verschillende koffiezetmethoden kun je eindeloos variëren en dus je eigen ‘signature’ koffie creëeren.

5. Koffiecocktails en andere mixdrankjes

De welbekende espresso martini staat op bijna elke menukaart. Maar nu wordt koffie ook gecombineerd met andere ingrediënten, zoals kruiden, specerijen en zelfs groenten en fruit, waardoor er weer unieke nieuwe drankjes ontstaan. Wij zijn ook een groot liefhebber van mixdrankjes met koffie, we maakten bijvoorbeeld deze filterkoffie met gezouten slagroom. Een hele lekkere smaakcombinatie.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


6. Lokale en ambachtelijke koffie

Doordat specialty coffee steeds populairder wordt, groeit het aantal branders in Nederland. Websites zoals labroast.com maken het eenvoudig om veel verschillende koffiebonen uit te proberen van Lokale Nederlandse branders. Zo haal je de bonen van dichtbij en steun je Nederlandse ondernemers en buitenlandse koffieboeren. Bij specialty coffee zijn unieke smaakprofielen en kwaliteit ontzettend belangrijk. Zo leer je ook nog veel verschillende smaken kennen.

7. Je eigen koffiebar thuis

Of het door Corona komt, of door de fijne sfeer bij je favoriete koffiebar, iedereen wil die goede koffie ook thuis. Bedrijven als Sage, LaMarzocco, Vibiemme, ECM etc. verkopen steeds meer espressomachines voor thuis. De ene espressomachine nog uitgebreider dan de ander, voor ieder wat wils. Andere bedrijven, zoals Barista-essentials.nl spelen hier goed op in. Zij bieden bijvoorbeeld betaalbare accessoires aan die perfect passen bij jouw eigen koffiebar thuis.