|

Wat is een americano?

Als je aan iemand vraagt wat een americano is, wordt er vaak ‘een koffie met melk’ geantwoord. Maar dit is precies het tegenovergestelde van een americano. Een americano bestaat namelijk alleen uit espresso’s. Voor een normale grootte wordt het koffie kopje gevuld met twee espresso’s en aangevuld met gekookt water. Het is eigenlijk dus gewoon een aangelengde doppio. De verschillende geuren en smaken worden hierdoor verminderd en eventuele zuren en bitters ook. Dus houd je niet zo van een espresso of doppio, maar wil je wel graag zwarte koffie drinken, dan is de americano wat voor jou!

Waar komt de americano vandaan?

Net zoals over de geschiedenis van koffie, gaan er ook een heleboel verhalen de ronde over de americano. Maar voor de meest waarschijnlijke oorsprong gaan we meer dan 70 jaar terug. Zoals we hierboven hebben beschreven, is de americano het minder sterke broertje van de doppio. Zo is de americano dan ook ontstaan. Het verhaal gaat dat Amerikaanse soldaten na de tweede wereld oorlog een espresso bestelden in Italië. Ze vonden de smaak veel te bitter en sterk en vroegen of deze aangelengd kon worden met heet water. De aangelengde espresso was een hit en werd door de Italianen een ‘Americano’ genoemd.

Waar is een americano lekker bij?

Waar een americano lekker bij is, ligt natuurlijk aan de soort bonen die je gebruikt. Maar, doordat er meer water wordt toegevoegd aan de espresso, zal er eerder een zuurdere smaak ontstaan. Om dit te balanceren zijn wat vettere desserts erg lekker bij een americano. Tiramisu met likeur en espresso bijvoorbeeld, is ontzettend lekker bij een americano!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie