Wat is een americano?

Je hoort mensen steeds vaker een americano bestellen. Maar is dat nou een koffie met melk of toch een espresso met schuim? We verklappen je alvast dat het niks te maken heeft met melk. Een americano is in zekere zin de mildere variant van een espresso. Hij heeft geen sterke zuren en bitters en zachtere geuren en smaken. Hoe dat precies zit en hoe je er zelf eentje maakt? Dat vertellen wij je.

Wat is een americano?

Een americano bestaat alleen uit espresso’s en water. Voor een normale grootte gebruik je een koffie kopje waarin je de twee espresso’s aanvult met gekookt water. Een americano is dus eigenlijk een aangelengde dubbele espresso. De verschillende geuren, zuren en bitters uit een espresso worden door het aanlengen met water een stuk milder. Een americano is een zachte, zwarte koffie.

Waar komt de americano vandaan?

Net zoals over de geschiedenis van koffie, gaan er verschillende verhalen rond over de oorsprong van de americano. Voor de meest waarschijnlijke moeten we meer dan 70 jaar terug de tijd in. Het verhaal gaat dat Amerikaanse soldaten na de tweede wereld oorlog niet bestand waren tegen de espresso’s van de Italianen. Ze waren zelf ‘slappere’ koffie gewend en vonden de Italiaanse veel te sterk en bitter. En dus kwamen ze met het idee om de Italiaanse koffie aan te lengen met heet water. Het drankje werd door de Italianen bestempeld tot ‘americano’ naar de Amerikaanse soldaten.

Hoe maak je zelf een Americano?

Je kunt een americano heel gemakkelijk zelf maken. Ook als je graag een sterke espresso drinkt, is een americano erg lekker voor de afwisseling.

Wat heb je nodig?

  • Een dubbele espresso
  • Gekookt water
  • Koffiekopje
  • Zet twee espresso’s in een koffiekopje.
  • Kook ondertussen water.
  • Vul de dubbele espresso in het koffiekopje aan met het water.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *