Je winkelwagen is momenteel leeg!
Wat is een americano?
Je hoort mensen steeds vaker een americano bestellen. Maar is dat nou een koffie met melk of toch een espresso met schuim? We verklappen je alvast dat het niks te maken heeft met melk. Een americano is in zekere zin de mildere variant van een espresso. Hij heeft geen sterke zuren en bitters en zachtere geuren en smaken. Hoe dat precies zit en hoe je er zelf eentje maakt? Dat vertellen wij je.
Wat is een americano?
Een americano bestaat alleen uit espresso’s en water. Voor een normale grootte gebruik je een koffie kopje waarin je de twee espresso’s aanvult met gekookt water. Een americano is dus eigenlijk een aangelengde dubbele espresso. De verschillende geuren, zuren en bitters uit een espresso worden door het aanlengen met water een stuk milder. Een americano is een zachte, zwarte koffie.
Waar komt de americano vandaan?
Net zoals over de geschiedenis van koffie, gaan er verschillende verhalen rond over de oorsprong van de americano. Voor de meest waarschijnlijke moeten we meer dan 70 jaar terug de tijd in. Het verhaal gaat dat Amerikaanse soldaten na de tweede wereld oorlog niet bestand waren tegen de espresso’s van de Italianen. Ze waren zelf ‘slappere’ koffie gewend en vonden de Italiaanse veel te sterk en bitter. En dus kwamen ze met het idee om de Italiaanse koffie aan te lengen met heet water. Het drankje werd door de Italianen bestempeld tot ‘americano’ naar de Amerikaanse soldaten.
Hoe maak je zelf een Americano?
Je kunt een americano heel gemakkelijk zelf maken. Ook als je graag een sterke espresso drinkt, is een americano erg lekker voor de afwisseling.
Wat heb je nodig?

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.