Wat is een lungo?

Allemaal verschillende koffies op de kaart, maar hoe kies je nou de juiste? Cortado, americano, flat white, lungo, caffè latte, weet jij welke koffie je nou moet kiezen als je gewoon een zwarte koffie wil? Americano en lungo zijn de koffies zonder melk. Hiervan krijg je een stuk meer in je kopje dan wanneer je een espresso bestelt. Wat het verschil is tussen een americano en een lungo lees je hier. Alles wat je wilt weten over de lungo vertellen we je in deze blog.

Wat is een lungo?

‘Lang’ is de directe vertaling van ‘lungo’. Een lungo is een uitgerekte espresso. In principe zet je met een espressomachine alles op basis van de perfecte espresso. Dit betekent dat je een espresso zet met de juiste druk, maar deze langer door laat lopen; tot ongeveer 50 seconden. Je gebruikt dus evenveel gemalen koffie als bij de espresso, maar meer water. Hierdoor krijg je meer in je kopje en blijft de koffie lekker sterk.

Hoe smaakt een lungo?

Zoals je hierboven hebt gelezen, is een lungo eigenlijk gewoon een uitgerekte espresso. Dit betekent dat de smaken die worden onttrokken tijdens het zetten van de espresso ook worden uitgerekt. In de eerste paar seconden worden zuren en oliën onttrokken, vervolgens suikers en tot slot plantenextracten. In deze plantenextracten zitten de bittere smaken en cafeïne. Een goede espresso heeft een balans van deze elementen. Wanneer je een espresso langer laat doorlopen, zoals bij een lungo, onttrek je dus heel veel bitters en is de smaak uit balans. Dit is niet slecht, maar je lungo zal een stuk bitterder smaken dan bijvoorbeeld een americano.

Zelf een lungo maken

Trek in koffie? Zo maak je een lungo thuis!

Wat heb je nodig?

  • Gebruik dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als je zou gebruiken bij het zetten van een espresso. In dit recept gebruiken we 19 gram gemalen koffie.
  • Maal de koffie totdat je 19 gram koffie in je filterbakje hebt zitten. Druk de gemalen koffie recht aan met je tamper en draai de portafilter in de zetgroep.
  • Zet de machine tegelijk met een timer aan. Let er goed op dat je de koffie met een druk van ongeveer 9 bar zet. De druk neemt af naarmate je meer water over de koffie laat heenlopen.
  • Voor een espresso zou je nu stoppen wanneer je ongeveer 38 milliliter espresso in je kopje hebt zitten. Hier doet de espresso 25-35 seconden over. Voor een lungo laat je het water gewoon doorlopen.
  • Na 50 seconden zet je het water stop. Je lungo is klaar!