Wat is een frappuccino?

Een super populair drankje dat er in verschillende smaken is, maar waarvan weinig mensen weten wat er precies in zit: de frappuccino. Je kunt hem bijna op iedere hoek van de straat bestellen, maar wordt vaak frappe genoemd. Frappuccino® is namelijk een trademark van Starbucks. Maar hoe is het drankje ontstaan en wat is een frappuccino precies?

Een frappuccino in een LeRine beker

Een frappuccino in het kort:

  • Origineel een drankje van Starbucks
  • Makkelijk zelf te maken en je eigen draai aan te geven!

Frappuccino® van Starbucks

De term Frappuccino is eigendom van Starbucks, een van de bekendste koffieketens ter wereld. Het is het enige bedrijf dat de frappuccino mag verkopen en daarom gebruiken andere bedrijven namen zoals iced frappé (McDonald’s) of frappé. Eigenlijk is een frappuccino niet meer dan een gemixte ijskoffie; ijskoffie, maar dan met crushed ijs in plaats van ijsblokjes. Vervolgens wordt het koffiedrankje afgemaakt met bijvoorbeeld siroopjes, melk en slagroom. Een Frappuccino is vaak erg zoet en lijkt qua textuur een beetje op een slush puppy.

Waar komt de frappuccino vandaan?

De geschiedenis van de Frappuccino gaat verder terug dan Starbucks. Het drankje werd namelijk in de jaren negentig bedacht door de marketing manager van het bedrijf Coffee Connection. Het idee ontstond toen George Howell, eigenaar van het café in Boston, een nieuw drankje wilde introduceren in de zomermaanden. Met de trend van iced cappuccino’s als basis, werd een ‘eigen’ Coffee Connection recept gemaakt: de frappuccino. Een samenvoeging van frappe (uitspraak “vrep”) en cappuccino. De frappe komt uit de regio New England in Amerika en is vergelijkbaar met wat wij in Nederland een milkshake noemen. De Frappuccino was dus een soort twist op de frappe gecombineerd met de iced cappuccino trend. Het bleek een groot succes, net als de snelgroeiende koffieketen Starbucks. Die nam Coffee Connection op het juiste moment over, inclusief het patent op de Frappuccino.

Wat zit er in een frappuccino?

Toen de ijskoffie eigendom van Starbucks werd, is het recept ook aangepast. Inmiddels worden de koffie Frappuccino’s bij Starbucks met instant koffie gemaakt. Daarom kun je ook ready-to-drink flesjes in de supermarkt vinden. Om bijzondere smaken als pumpkin spice en chocolate chip aan het drankje te geven, worden ook veel additieven gebruikt. De look-a-likes die andere fastfoodketens en koffietentjes verkopen, worden vaak frappés genoemd of iets vergelijkbaars. De recepten lijken op die van Starbucks, maar hebben vaak ‘gewonere’ smaken zoals karamel en chocolade. In de basis gaat er in een frappuccino-achtig drankje, koffie, crushed ijs, melk, siroop en komt er een topping van slagroom op, soms met een sausje of cookie crumbs. Je kunt ook voor een skinny versie gaan zonder slagroom en met suikervrije siroop.

Tip! Je kunt ook zelf een pumpkin spice frappuccino maken met ons recept voor pumpkin spice siroop en het frappuccino recept hieronder.

Frappuccino zelf maken

Met dit recept maak je een basis frappé waar je zelf lekkere toevoegingen aan kunt doen om ‘m helemaal eigen te maken!

Wat heb je nodig?

  • 35 ml espresso
  • 300 ml verse volle melk (of plantaardige baristamelk)
  • ijsblokjes
  • Zet een espresso en laat deze afkoelen. Gebruik geen warme espresso, want dan smelt al het ijs.
    Tip! Houd je van een aanwezige koffiesmaak? Gebruik dan een dubbel shot zodat je espresso niet verloren gaat in de melk en de rest van de toppings.
  • Doe 1 kopje of 1 maatcup ijsblokjes in je blender, giet daar de afgekoelde espresso, melk en eventueel een theelepel koffiesiroop bij.
  • Blend het geheel tot de consistentie op een slush puppy lijkt.
  • Schenk de frappuccino in een hoog glas.
    Optioneel: aftoppen met slagroom en hazelnootsiroop, chocoladesaus of wat stukjes chocolate chip cookie!