Wat is het verschil tussen cortado en espresso macchiato

Je hebt zin in een lekker sterke koffie, maar je wilt geen zwarte koffie of espresso. Wat kies je dan? Op een menukaart staan tegenwoordig zo veel verschillende soorten koffie, dat het lastig kiezen is. Zeker als je niet weet wat nou precies de verschillen zijn. Het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato is qua smaak groot, maar lijken door omschrijvingen vaak hetzelfde. Wij leggen je uit wat het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato is.

Het verschil cortado vs. espresso macchiato in het kort

  • Cortado bestaat uit espresso met hete melk
  • Espresso macchatio bestaat uit espresso met melkschuim

Wat is een cortado?

De cortado is niet zo lang geleden overgevlogen vanuit Spanje. Vakantiegangers uit Nederland waren zo enthousiast over de Spaanse koffie, dat deze nu ook op de Nederlandse menukaarten te vinden is. Naast Spanje wordt de cortado ook graag gedronken in Portugal en Cuba. De naam ‘cortado’ zegt vrij weinig over wat de koffie nou precies inhoudt, tenminste in het Nederlands. ‘Cortar’ betekent in het Spaans ‘snijden’. De melk die wordt toegevoegd aan de espresso snijdt als het ware door de espresso.

Een cortado bestaat uit één deel espresso en één deel hete melk, zonder melkschuim. Je kunt een cortado dus heel eenvoudig zelf maken, ook zonder dure espressomachine. Ook kun je kiezen voor een dubbele cortado, wat hetzelfde is, maar dan met dubbele hoeveelheden.

Wat is een espresso macchiato?

De espresso macchiato wordt vaak verward met de latte macchiato, maar de twee drankjes zijn eerder elkaars tegenovergestelde. Een latte macchiato bestaat uit een espressoshot met veel melk en melkschuim in een hoog glas. De espresso macchiato is daarentegen de kleinste koffiesoort met melk die er is. Je maakt ‘m door simpelweg een paar lepeltjes melkschuim op een espresso te leggen. Deze koffie is ontstaan om de bittere tonen van de espresso wat milder te maken. Er hoeft geen suiker meer aan toegevoegd te worden omdat de melk al voor een zoetere smaak zorgt.

Het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato

De cortado en de espresso macchiato lijken misschien op elkaar, omdat het allebei kleine koffietjes met melk zijn. Het grootste verschil zit in de melk. Bij de espresso macchiato gebruik je alleen het schuim en bij de cortado alleen de vloeibare melk. Houd je niet zo van sterke espresso? Kies dan voor een cortado, waar meer melk in zit dan in een espresso macchiato. Vind je espresso lekker, maar wil je een iets zoetere smaak? Dan is de espresso macchiato met zijn melkschuim echt iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *