Wat is een cortado?

De cortado komt oorspronkelijk uit Spanje en is door de jaren heen steeds populairder geworden onder koffie drinkers. Toch is er nog steeds veel verwarring over de cortado. Want, wat is het nou precies? Als je de koffie in Spanje bestelt krijg je in de oudere restaurants en barretjes nog vaak een espresso shot met gecondenseerde melk. Tegenwoordig wordt de cortado bereid met volle melk en een enkele espresso shot.

Wat betekent cortado?

Als je de letterlijke betekenis opzoekt, dan vind je ‘in stukken gehakt’. In feite klopt dit. De espresso wordt door de opgestoomde melk als het ware gesneden.

Hoe maak je een cortado?

Een cortado wordt op basis van een espresso gemaakt. De espresso wordt met een gelijk deel opgestoomde volle melk afgeschonken. het is dus de grootte van een vol espresso kopje. De schuimkraag van een cappuccino is vol en romig, dit is anders bij een cortado. De melk schuim je op zonder te veel lucht in de melk te spuiten, zodat je alleen hete melk creëert en geen schuimkraag. Je zult zien dat er altijd wel een klein beetje schuim op de hete melk komt te liggen, maar als je het kannetje dichtbij het kopje houdt, zal het schuim in het kannetje achterblijven. Als je meer wil leren over hoe je perfect melk opschuimt en schenkt, meld je dan aan voor onze latte art workshop.

Heb je geen espressomachine en geen melkopschuimer? Zet dan een hele sterke koffie en vul een espressokopje tot de helft. Maak een klein beetje melk heet in een steelpannetje of magnetron en schenk deze bij de sterke koffie tot het kopje vol is.

Het perfecte recept voor een cortado

  • 20 ml espresso
  • 20 ml hete volle melk (voeg meer melk toe als je een minder intense koffiesmaak wil)
  • Espresso glaasje of kopje
  • Optioneel: melkkannetje om te schenken
Twee kopjes cortado

Geef een antwoord

Eén reactie