Wat is een cortado?

De cortado komt oorspronkelijk uit Spanje en is door de jaren heen steeds populairder geworden onder koffie drinkers. Toch is er nog steeds veel verwarring over de cortado. Want wat is het nou precies? Als je de koffie in Spanje bestelt krijg je in de oudere restaurants en barretjes nog vaak een espresso shot met gecondenseerde melk. Tegenwoordig wordt de cortado toch echt anders bereid. Maar hoe?

Wat is een cortado?

De basis van een cortado is een espresso en wordt bereid met een enkel shot en volle melk. Een cortado gaat in een espresso kopje waarin de espresso met een gelijk deel opgestoomde melk wordt afgeschonken tot het kopje vol is. De schuimkraag van een cortado is anders dan de volle, romige van een cappuccino. Als je de melk voor een cortado opschuimt, doe je dit zonder te veel lucht in de melk te spuiten. Zo creëer je alleen warme melk zonder dikke schuimkraag. Je zult zien dat er altijd wel een klein beetje schuim ontstaat, maar als je het kannetje dichtbij het kopje houdt, zal het schuim in het kannetje achterblijven. Als je wil leren hoe je perfecte opgeschuimde melk krijgt om mooie figuurtjes mee te schenken, bekijk dan onze blog over latte art eens of boek een workshop!

Waar komt de cortado vandaan?

De cortado vindt zijn oorsprong in Spanje. Als je de letterlijke betekenis van ‘cortado’ opzoekt, kom je uit op ‘in stukken gehakt’. Bij het afschenken, snijdt de gestoomde melk door de espresso heen.

Hoe maak je zelf een cortado?

Heb je geen espressomachine en geen melkopschuimer? Zet dan een sterke koffie en vul een espressokopje tot de helft. Maak een klein beetje melk goed warm in een steelpannetje of magnetron en schenk deze bij de koffie tot het kopje vol is.

Wat heb je nodig?

  • 20 ml espresso
  • 20 ml hete volle melk (of eventueel een plantaardige melk)
  • Espresso glaasje of kopje
  • Optioneel: melkkannetje om mee te schenken
  • Zet de espresso met jouw machine met bonen naar keuze. Tip: Onze 01. Guatemala bonen zijn heerlijk voor een cortado
  • Schuim de melk op zonder te veel lucht in de melk te spuiten, zodat je alleen gestoomde melk creëert en geen dikke schuimlaag
  • Giet de warm gestoomde melk langzaam door de espresso. De ideale verhouding is 1 deel espresso en 1 deel melk.
  • Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *