Column | Mijn leven als barista: dit komt er allemaal bij kijken als je gaat freelancen
Je hoort het steeds vaker, dat mensen ervoor kiezen om te gaan freelancen. Daar was ik er ook eentje van. Ik werkte al een lange tijd bij hetzelfde koffietentje, maar merkte dat ik behoefte had om meer van de koffiewereld te ontdekken. Dus besloot ik te gaan freelancen. En dit is hoe!
Wat moet je doen voordat je begint als freelance barista?
Oké, het allerbelangrijkste: je inschrijven bij de KVK. Ik schreef me in als eenmanszaak, want je bent eigenlijk je eigen bedrijf. Dat betekent dan ook dat je zelf volledig aansprakelijk bent. Daarom is het belangrijk om verzekeringen af te sluiten. Daarnaast is een zakelijke rekening ook handig, zodat je je inkomsten en uitgaven voor jezelf en je bedrijf apart kunt houden. Ik heb die rekening bij Knab geopend, en heb hier ook meteen mijn verzekeringen afgesloten. Ik heb direct een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en een rechtsbijstandsverzekering. Deze twee zijn wat mij betreft onmisbaar. Daarnaast kan je er nog voor kiezen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar ik heb dat niet gedaan omdat ik het niet als full-time werk deed. Als je dat wel doet, kan het wel erg zinvol zijn om deze af te sluiten.
Je zakelijke rekening
Er zijn een aantal dingen die ik belangrijk vond om te bepalen voordat je gaat beginnen:
- Boekhouding – ga je het zelf bijhouden, of ga je een boekhouder inhuren?
- Kleineondernemersregeling – je kunt ervoor kiezen om je in te schrijven voor de kleineondernemersregeling. Dit houdt in dat wanneer je omzet per kalenderjaar minder dan 20.000 euro is, je de eerste 3 jaar geen belasting hoeft te betalen. Dat betekent ook dat je geen belasting af mag trekken wanneer je spullen aanschaft.
- Wat wordt je uurtarief? Ga na welke vaste lasten je moet dekken voor je werk. Denk hierbij aan reiskosten, materialen, je verzekeringen, en belasting die je moet afdragen.
Belasting betalen als freelance barista
Als freelance Barista zijn er twee soorten belasting waar je rekening mee moet houden:
- Omzetbelasting (btw)
- Inkomstenbelasting
Omzetbelasting
Je omzetbelasting, oftewel de btw, is dus ten eerste afhankelijk van of je kiest voor de kleineondernemersregeling. Aangezien ik hier niet voor gekozen heb, betekent dat ik wel moest werken met omzetbelasting. De aangifte hiervan doe je elk kwartaal. Wat het inhoudt, is dat je belasting doorberekent aan je klanten. Hierbij hou je eigenlijk altijd het 21%-tarief aan. Stel, jij hebt een uurtarief van 22,50 euro, dan is dit dus exclusief btw. Je benoemt de btw apart op je factuur. Krijg je je factuur uitbetaald, zet dit btw-bedrag dan apart. Dit moet je namelijk aan het einde van het kwartaal afdragen aan de Belastingdienst. Hiertegenover staat dat je alle btw die je betaalt voor je onderneming, mag aftrekken van het bedrag dat je af moet dragen aan de Belastingdienst. Zorg daarom er altijd voor dat je een bon of factuur ontvangt, waar de btw ook op vermeld staat. Dan houd je bij wat je allemaal betaalt aan btw en dit kan je dan aan het einde van een kwartaal aftrekken van het bedrag dat je moet betalen
Inkomstenbelasting
Je eigen onderneming en KVK-nummer betekent niet dat je, in de ogen van de Belastingdienst in ieder geval, direct ‘gezien wordt’ als ondernemer. Dit hangt af van je inkomen. Gebaseerd op het soort inkomen dat je hebt, kan je bepalen of je inkomstenbelasting moet regelen, of niet. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting als je aan onderstaande criteria voldoet (gebaseerd op freelance.nl):
- Maak je winst als zelfstandige?
- Bepaal je zelfstandig hoe je je werkzaamheden inricht?
- Stop je voldoende efficiënte uren in je bedrijf?
- Heb je meerdere opdrachtgevers?
- Ben je afhankelijk van vraag en aanbod, en is je inkomen afhankelijk van of je opdrachtgevers betalen?
- Ben je zelf aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?
Voldoe je aan al deze punten, dan ben je (waarschijnlijk) wel ondernemer voor de inkomstenbelasting. Anders ben je (waarschijnlijk) particulier, met ‘inkomsten uit overig werk’. Dan doe je dus je ‘gewone’ belastingaangifte voor mei, en hoef je het niet apart te doen. Het inkomstenbelastingtarief voor freelancers met een jaarinkomen onder de 68.507 is 37,35%. Zit jouw inkomen daarboven, dan betaal je 49,50%. Er zijn nog een aantal aftrekposten waar je eventueel recht op hebt. Wil je zeker weten dat je alles helemaal goed doet? Dan raad ik je aan om een freelance boekhouder in te huren.
Klanten werven als freelance barista
Dan is het tijd om klanten te gaan werven. Er zijn een aantal websites waarop je je als freelancer aan kan bieden, of je kan plekken waar je zou willen werken direct benaderen En wat doe je daarna? Als je dit full-time doet, zorg er dan voor dat je algemene voorwaarden opstelt. Hierin vermeld je wat er gebeurt als jij ziek bent, wat er gebeurt als zij niet betalen, dat soort zaken. Je kan er ook voor kiezen om de overeenkomst op papier te zetten zodat je extra zekerheid hebt. Deze stel je dan zelf op, afhankelijk van de klant.
Tijd voor je eerste factuur
Heb je een klus gedaan, dan wordt het tijd om je eerste factuur te sturen. Ik heb gewoon een template in Canva gepakt en die aangepast, maar mocht je in een creatieve bui zijn, dan kan je die ook helemaal zelf samenstellen.
En hoe ziet het er dan verder uit?
Basically zo: je doet klussen, je stuurt facturen, je zet je ontvangen btw apart, alles wat je zelf aanschaft, administreer je en om de drie maanden doe je btw-aangifte. Mogelijk doe je ook 1x per jaar, rond maart, inkomstenaangifte. Dat is in ieder geval hoe het er voor mij uitzag. Vind je het lastig, of spannend? Er zijn onwijs veel freelance barista’s die waarschijnlijk op hetzelfde punt staan als jij, of juist al een lange tijd bezig zijn en graag hun ervaring met je delen. Duik op Instagram en vind er een paar, en praat gewoon met ze. Stel je vragen, vind de informatie die je nodig hebt. Ik heb genoten van mijn tijd als freelancer, maar aangezien ik nu vast in dienst ga bij Single Estate, houdt mijn freelancereis hier op. Maar voel je vrij om al je vragen, onduidelijkheden, twijfels, of wat dan ook op me af te vuren! Je kan me vinden op Instagram @nietroeren. En geniet er ook vooral van! Ga de uitdaging aan, doe het met vallen en opstaan, want uiteindelijk komen we er allemaal wel.
maak kennis
Dit is Diniz
Ze staat op Instagram ook wel bekend als @nietroeren. Diniz is freelance barista bij onder andere Single Estate Coffee Roasters en volgt een stage bij Giraffe in Rotterdam. Ze heeft een flinke dosis ervaring én SCA Barista Skills Intermediate certificering.
Op Lerine.nl neemt Diniz je onder andere mee in city hotspot guides waarin ze op zoek gaat naar de leukste, gezelligste en beste Specialty Coffee tentjes in verschillende steden.