Wat is het Coffee Taster’s Flavor Wheel?

Als je weleens een barista workshop hebt gevolgd, heb je ‘m misschien wel gebruikt. En heel soms kom je ‘m tegen in een koffietentje. Het Coffee Taster’s Flavor Wheel! Wat ons betreft onmisbaar bij een koffie workshop of koffie cupping. Hierbij ga je op zoek naar de smaken en aroma’s die zich in je kopje bevinden. Net als wanneer je wijn proeft, kunnen termen als ‘fruitig’ of ‘bloemig’ naar voren komen. Maar hoe vind je die en hoe kan het SCA Flavor Wheel je hierbij helpen?

Wat is het Coffee Taster's Flavor Wheel?

Wat is een koffie cupping?

Een koffie cupping is eigenlijk een soort koffieproeverij, waarbij verschillende koffiebonen onder dezelfde omstandigheden worden beoordeeld. Het is de meest zuivere vorm van proeven, omdat verschillende variabelen gelijk worden gehouden. De koffiebonen worden gebrand op dezelfde brander, er wordt dezelfde hoeveelheid gemalen koffie gebruikt van iedere boon, met dezelfde malingsgrootte, dezelfde hoeveelheid water en de tijd van het extraheren wordt ook gelijk gehouden. Bij de barista workshops van LeRine zit ook een cupping ronde inbegrepen. Bekijk welke workshop bij jou past.

Wat is het SCA Flavor Wheel?

Het Coffee Taster’s Flavor Wheel is een zeer bekend hulpmiddel in de koffie industrie. Dit wiel is het resultaat van een samenwerking tussen World Coffee Research (WCR) en de Specialty Coffee Association (SCA) en gebaseerd op het origineel uit 1995. De samenwerking tussen WCR en de SCA is het grootste gezamenlijke onderzoek naar koffie aroma’s en smaken ooit. Het Flavor Wheel bestaat uit verschillende ringen die van binnen naar buiten, van algemeen naar specifiek gaan. In de binnenste ringen vind je termen zoals ‘zoet’, ‘kruidig’, of ‘nootachtig’. 


De tekst gaat verder onder de advertentie


Hoe gebruik je het SCA Coffee Taster’s Flavor Wheel?

Het beschrijven van een aroma kan best lastig zijn, maar oefening baart kunst! Naast ‘gewoon veel doen’, kun je de opbouw van het Flavor Wheel gebruiken om een smaak te vinden. Omdat de ringen binnenin het wiel met algemene termen beginnen, is het handig om hier te starten. Het is namelijk makkelijker om een smaak of geur grofweg in een categorie te plaatsen, dan een specifiek aroma ‘uit de lucht te grijpen’. Verder werk je van binnen naar buiten door de term of smaak te kiezen die je het meeste doet denken aan wat je ruikt en proeft. 

Aroma’s proeven in koffie

Aroma is een term die je misschien kent met de betekenis van toegevoegde geur of smaak. In koffie betekent aroma iets anders, namelijk de geur van versgemalen koffie waar heet water op geschonken is. Het aroma komt vrij uit de verzadigde koffie. Met een cupping maak je hier gebruik van. Een van de stappen in een cupping is het opschenken van heet water op de gemalen koffie. Hierna ruik je aan de verzadigde koffie en kun je het SCA Flavor Wheel erbij pakken om te plaatsen wat je nou eigenlijk ruikt. Ook zonder cupping kun je het SCA wiel inzetten. Als je nieuwe koffiebonen hebt gekocht, vind je op de koffiezak meestal informatie over het smaakprofiel van de bonen. Bij de LeRine Guatemala koffiebonen is dat bijvoorbeeld melkchocolade en karamel. Wanneer je de koffie zet zoals de brander ‘m bedoeld heeft, zou je de smaken terug moeten kunnen proeven die op de koffiezak staan. Je kunt ook koffiebonen kopen aan de hand van smaken die je lekker vindt uit het Coffee Taster’s Flavor Wheel. Dit is waar Diniz op let als ze koffiebonen koopt