Dé Specialty Coffee hotspots van Utrecht

Een heerlijke ochtend in het hart van Utrecht, een van onze favoriete steden. We komen halverwege de ochtend het centrum binnen en merken dat de stad is ontwaakt, met de zon die over de grachten schijnt. Tijdens deze stadswandeling voelen we ons al snel verloren zonder koffie in onze handen, dus het is hoog tijd om daar verandering in te brengen. Utrecht heeft talloze leuke koffie hotspots, te veel om allemaal in één keer te benoemen. Daarom beginnen we eerst met deze selectie, maar er zullen er zeker nog meer volgen!

Dagger

Dagger Coffee Hotspot

Bron foto: LeRine

Nét buiten het drukke centrum van Utrecht vind je het karakteristieke en historische huisje waarin Dagger is gevestigd. Een unieke locatie met een warme huiskamersfeer vanaf het moment dat je binnenkomt. Wij komen graag bij Dagger, mede dankzij de leukste barista van heel Utrecht: shoutout naar @_noellee.

Dagger gebruikt hun eigen duurzaam gebrande bonen en biedt een breed scala aan koffiesmaken, die allemaal met de grootste zorg en precisie worden gezet. Wanneer de barista merkt dat de koffie nèt niet lekker doorloopt, zetten ze gewoon een nieuwe. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat je koffie keer op keer goed is. We dronken een cappuccino met havermelk en bestelden een filterkoffie uit West-Java met de smaken yoghurt-snoepjes en rode wijn! Het leuke is dat de barista’s je inhoudelijk van alles kunnen vertellen over welke koffies er op dat moment op filter staan. 

Met hun grote passie voor koffie, een goede brunch menukaart en een vitrine vol heerlijke zoetigheden, is Dagger absoluut een must om te bezoeken wanneer je in Utrecht bent!

  • Dagger heeft verschillende locaties in Utrecht. Wij waren op de Zijdebalenstraat 2, de andere locaties van Dagger vind je op de Europalaan 93 & 500. 
  • Dagger op Instagram

The Village Coffee

The Village Coffee Hotspot

Bron foto: LeRine

The Village Coffee & Music is een van de bekendere koffiezaken van Utrecht. De Voorstraat is een gezellige, lange horecastraat in het centrum. Wij kwamen rond 11 uur ‘s ochtends aan bij een al druk terras, waar een gast, ogenschijnlijk rechtstreeks uit haar pilatesles, al genoot van haar havercappu in de zon.  ‘Utrechtser’ dan dit wordt het bijna niet, and we love it! 

The Village heeft een meer old skool/rock koffiehuisgevoel en is een walhalla voor elke koffie- en muziekliefhebber. Het is hier bijna altijd druk, met veel muziek (soms zelfs live!). Sinds 2015 branden ze, geheel in hun stijl, hun eigen koffiebonen op een vintage Probat UG-15. Ze gebruiken en verkopen zowel filter- als espressokoffie. Wij waren in ieder geval erg enthousiast over de goed uitgebalanceerde cortado die we dronken. Zelfs het schuim was goed, wat soms met havermelk nog wel een beetje de vraag is. We zouden ons hier zo een hele zondagmiddag kunnen vermaken!

  • Voorstraat 44-46, 3512 AP Utrecht
  • The Village Coffee op Instagram

Daens

Daens Coffee Hotspot

Bron foto: LeRine

Daens is een koffietent, een concept store én een hotel in één. Daar wilden we heen! Het zit op een fijne locatie, niet in de drukte van het Neude, maar wel bij andere horeca tentjes aan het Stadhuisplein. Daens heeft twee aangrenzende panden: in het ene kun je duurzame kleding kopen, en in het andere kun je genieten van een lekker drankje in het restaurant of op het terras.

We werden hartelijk onthaald door de meiden achter de bar en bestelden wederom een cortado to go. Een klein minpuntje is dat je hier extra betaalt voor melk alternatieven. Maar goed, als je deze niet drinkt, is dat geen probleem. Daens schenkt koffie van Nordkapp, een branderij uit Utrecht. Een prima koffie als je het ons vraagt, maar met de goede verhoudingen van de cortado van The Village nog in ons achterhoofd, vonden we die toch iets lekkerder.

‘t Koffieboontje

't Koffieboontje Coffee Hotspot

Bron foto: ‘t Koffieboontje op Instagram

Last but not least gingen we na het horen van veel goede verhalen langs bij ‘t Koffieboontje. Een kleine specialty coffee bar langs de gracht met een heel schattig interieur. Binnen stonden een paar tafels, waar onder andere een gezin samen koffie en sapjes dronk en spelletjes speelde, terwijl oma lekker zat te swingen in de hangstoel.

Bij ‘t Koffieboontje zijn ze op dit moment aan het experimenteren met hun eigen koffiebonen branden en het creëren van een gebalanceerd brandprofiel om alle eigenschappen van de koffie goed te benadrukken. Je kunt hier terecht voor een goede kop koffie uit een La Marzocco, maar ook voor filterkoffies hebben ze alles in huis. Ze doen niet per se nieuwe uitvindingen, maar wat ze doen, doen ze goed!

Dit was een eerste selectie van onze favoriete koffie hotspots in het centrum van Utrecht, maar wat koffie betreft hebben we het hier nog lang niet uitgespeeld. Heb je zelf een favoriete koffieplek die we echt moeten bezoeken? Neem dan vooral contact met ons op!