Column | Latte art throwdown tips tegen trillen

De koffie community in Haarlem begint steeds meer te leven, dus werd het wel eens tijd voor een Haarlemse latte art throwdown. Tristan van Oatly vroeg of ik dat samen met hem wilde organiseren. En als Oatly mij ergens voor uitnodigt reageer ik eigenlijk altijd wel met een volmondige ja! 

Column | Latte art throwdown tips tegen trillen

Even over Tristan: hij is een van de Barista Market Developers van Oatly in Nederland. Ja, die functie bestaat echt. Het is zijn werk om zich bezig te houden met barista’s en om evenementen voor (en met) de Nederlandse koffie community te organiseren. Waaronder deze latte art wedstrijd dus: de Haarlemse Zero Waste Latte Art Throwdown (ZWLAT). Hoppa, hele mond vol. Dat ‘zero waste’ gedeelte van de wedstrijd tackelt Oatly. Tijdens zulke wedstrijden zorgt Oatly er namelijk altijd voor dat er zo min mogelijk koffie en havermelk wordt verspild. Alle koffies die tijdens de Haarlemse ZWLAT werden geschonken zijn daarom opgevangen en meteen gebruikt voor cocktails. 

Het was heel vet om een keer mee te mogen maken hoe zo’n evenement tot stand komt, welke voorbereidingen er moeten worden gedaan en wat er allemaal bij komt kijken. Zoals de vele emoties die voorbijkomen bijvoorbeeld: enthousiast dat we dit gingen doen, bang dat niemand zou komen, in shock omdat we te veel inschrijvingen hadden, gestrest omdat we niet wisten waar iedereen zou moeten gaan staan, zenuwachtig om jurylid te zijn en achteraf vooral trots, geliefd en voldaan.

Tijdens de wedstrijd leefde ik ook nog eens ontzettend mee met de emoties van de deelnemers. Sommigen deden voor de tiende keer mee, sommigen voor de eerste keer. Ongeacht hun ervaring waren ze allemaal even hard aan het trillen. Die avond zijn mensen naar mij toegekomen voor tips en ook op Instagram wordt dit wel eens aan mij gevraagd. En ook al snap ik echt niet dat er bij mij wordt aangeklopt voor throwdown-advies (hallo imposter syndrome), heb ik het afgelopen jaar toch wel een paar tips weten te verzamelen die heel waardevol zijn. Voor mij dan. Ik deel ze met je:

Neem de tijd

Vaak schenk je tegen een andere deelnemer en word je niet beloond voor snelheid. Neem dus lekker de tijd (tenzij je meedoet aan de Dutch Latte Art Championship, want dan sta je weldegelijk onder tijdsdruk). Houd dus in de gaten hoe rap je tegenstander gaat. Want als jouw koffie als eerste klaar is, staat ‘ie dus ook het langst lelijk te worden voordat de jury kan gaan beoordelen.

Geniet

Als ik zelf eenmaal aan de beurt ben tijdens zo’n wedstrijd, word ik volledig overgenomen door de zenuwen. Achteraf besef ik me pas hoe vet ik het vond en baal ik ervan dat het zo snel voorbij is gegaan. Dus probeer even bewust te genieten van het moment, want het is gewoon zo ongelofelijk leuk om mee te doen aan zo’n wedstrijd.

Haver tippie

Havermelkwedstrijden vind ik het allerfijnst, want dan kan je lekker langzaam zijn. Deze tip draait dus eigenlijk ook een beetje om het nemen van de tijd. Met koemelk moet je namelijk na het opschuimen vrijwel meteen gaan schenken. Met havermelk kan je daar een beetje mee spelen en is het niet erg als het wat langer stilstaat na het opschuimen. Zo is Noelle van @dekoffiemeisjes dit jaar in de finale gekomen van een matcha wedstrijd, waar ze eerst haar havermelk ging opschuimen en daarna pas haar matcha klaar ging maken.

Draai je om

Een throwdown is al spannend en die twintig paar ogen die meekijken maken het niet bepaald makkelijker. Tijdens het schenken draai ik me dus lekker om. Dan elimineer je in ieder geval één oorzaak van alle spanning (ook dit kan je beter niet doen tijdens DLAC gok ik).

Ademennnn

Iedereen trilt tijdens een throwdown (als je dat niet doet ben je aan het liegen, heb je pillen geslikt of heb je magische krachten). Ik zou willen dat ik met een bewuste, gecontroleerde buikademhaling meteen mijn trilhanden weg puf, maar helaas. Het lukt me wel om er rustiger van te worden. Dus probeer eens bewust op je ademhaling te letten tijdens een wedstrijd. Laat jezelf even weten dat je veilig bent. Er is geen ‘immediate threat’, je bent gewoon een paar figuurtjes aan het schenken in koffie. Kallummm aan!

Sommige barista’s vinden het fijn om ook tijdens het schenken op hun ademhaling te letten. Inademen tijdens het opschenken en uitademen als je je figuurtje schenkt. Voor mij werkte dat alleen maar verwarrend eigenlijk. Vooral aangezien sommige figuren veel langer duren dan mijn uitademhaling. Stond ik dan, 40 seconden lang uit te ademen tijdens een eekhoorntje. Maar probeer het vooral zelf ook eens uit, misschien word jij er wel heel rustig van!

Vraag!

Ik heb zelf heel veel van throwdowns geleerd door achteraf naar de jury toe te gaan en te vragen wat ik beter had kunnen doen of waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Door te durven vragen ben ik zelf ook aan deze tips gekomen. Alle credits gaan dus naar de mensen die mij voor zijn gegaan. Er zijn mensen die dit lijstje waarschijnlijk nog uitgebreid kunnen aanvullen (doe dat ook vooral hieronder in de reacties).

Je bent niet alleen

Juist tijdens throwdowns voel ik de saamhorigheid van de koffiewereld. We juichen, we klappen, we geven tips, high-fives en knuffels. Misschien stelt die gedachte je ook een beetje gerust: we doen dit allemaal samen en iedereen is even nerveus. Het hielp mij ook om te beseffen dat ik throwdowns niet bijwoon om te winnen, maar om samen te komen, nieuwe mensen te ontmoeten, te kletsen en om te leren van elkaar.

Dus, zie ik je gezellig bij de volgende throwdown?
-Rebecca


Rebecca
maak kennis

Dit is Rebecca

Je kent haar misschien van het instagramaccount ‘Bakkie met Becca‘, waar ze kletst over koffie en ons verwend met prachtige latte art. Onder de naam ‘Copy Koffie‘ schrijft ze én geeft ze als freelancer trainingen als barista. Haar passie voor copywriting en koffie komen hier perfect samen.

Op Lerine.nl neemt ze ons mee in alle leuke, gekke en memorabele dingen die ze meemaakt als barista.

Ook leuk om te lezen