Wat is single estate koffie?

Koffiebranderijen hebben veel keuze tijdens het inkopen van koffiebonen. Ze kunnen niet alleen een keuze maken uit verschillende landen, maar ook koffieboeren. Waar de koffie vandaan komt staat op de zak, maar soms staat hier ook bijvoorbeeld ‘single estate’ op. Maar wat is single estate koffie? 

Waar staat single estate koffiebonen voor?

De letterlijke vertaling van ‘single estate’ is ‘enkel landgoed’, of wel van één stuk land. Wanneer er op een zak koffiebonen ‘single estate’ staat, betekent dit dat de koffiebonen bij één koffieplantage vandaan komen. Bij Specialty Coffee kom je vaak single estate tegen, dit komt doordat specialty koffiebranderijen het liefst direct samenwerken met de boer.

Wat is het verschil tussen single estate en single origin?

Naast single estate bestaat er ook single origin, deze twee zijn makkelijk te verwarren met elkaar. Single estate staat voor één plantage, single origin voor één oorsprong. Single origin koffiebonen komen dus vaak uit één regio. Binnen deze regio kunnen verschillende koffieboeren, plantages en coöperaties bij elkaar gevoegd worden na het oogsten van de koffiebessen. Zoals je misschien al verwacht, zitten in een single origin grotere verschillen in de koffiebonen dan bij single estate. Dat wil niet zeggen dat single estate beter is dan single origin, de kwaliteit is alleen vaker consistent.

Naast single estate en single origin kun je bij specialty coffee ook de term ‘blend’ voorbij zien komen. Een blend is een koffiemelange die bestaat uit bonen afkomstig uit verschillende landen en/of werelddelen. Ook kan er een combinatie gemaakt worden van Arabica en Robusta, dit zie je veel in hogere productie koffiebonen. Het doel van het maken van een blend is om een uniek, specifiek smaakprofiel te creëren dat herkenbaar is voor consumenten. Veel koffiedrinkers houden ervan om koffie te drinken die altijd hetzelfde van smaak is. Koffiebranders gebruiken blends om het hele jaar door een koffie te kunnen bieden die consistent is in smaak.

Waar vind je single estate koffie?

Single estate koffie kan uit elk koffieland komen. Er zijn dus enorm veel verschillende single estate koffies, en geen één zal hetzelfde proeven. Single estate koffies hebben allemaal hun eigen smaakprofiel dus er valt ontzettend veel in te ontdekken! 

Wil je verschillende single estate koffiebonen proeven? Ga dan eens langs bij Single Estate Coffee Roasters in Den Haag!