|

Het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato

Wat moet je kiezen als je op zoek bent naar een lekker sterke koffie, maar heb je geen zin in zwarte koffie? Op de menukaart van een koffiezaakje staan tegenwoordig zoveel verschillende soorten koffie, dat het lastig kiezen is. Zeker als je niet weet wat nou precies het verschil is. Het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato is qua smaak groot, maar lijken door omschrijvingen vaak hetzelfde. Welke koffie past bij jou? We leggen het je hier uit!

Cortado

Wat is een cortado?

De cortado is niet zo lang geleden overgevlogen vanuit Spanje. Vakantiegangers uit Nederland waren zo enthousiast over de Spaanse koffie, dat deze nu ook op de Nederlandse menukaarten te vinden is. Naast Spanje wordt de cortado ook graag gedronken in Portugal en Cuba. De naam ‘cortado’ zegt vrij weinig over wat de koffie nou precies inhoudt, tenminste in het Nederlands. ‘Cortar’ betekent in het Spaans ‘snijden’. De melk die wordt toegevoegd aan de espresso snijdt als het ware door de espresso.

Een cortado bestaat uit één deel espresso en één deel hete melk, geen melkschuim. Je kunt een cortado dus heel eenvoudig zelf maken, ook zonder dure espressomachine. Ook kun je kiezen voor een dubbele cortado, dit is precies hetzelfde, alleen dubbele hoeveelheden.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Hoe maak je een espresso macchiato?

Je kent vast wel de latte macchiato, een lang glas met veel melk en een espresso shot. Dit is echter compleet het tegenovergestelde van een espresso macchiato. De espresso macchiato is de kleinste koffiesoort met melk. Deze koffie is ontstaan om de bittere tonen van de espresso te verzwakken. Er hoeft geen suiker meer toegevoegd te worden, de melk zorgt nu voor de zoetere smaak.

Een espresso macchiato maak je alleen met een espresso en een paar lepeltjes melkschuim. Heel eenvoudig om te maken dus.

Het verschil tussen een cortado en een espresso macchiato

De cortado en de espresso macchiato lijken misschien op elkaar, maar zijn qua smaak en mondgevoel compleet anders. Het grootste verschil zit in de melk. Bij de espresso macchiato gebruik je alleen het schuim en bij de cortado alleen de hete vloeibare melk. Ben je niet zo van een bittere espresso? Kies dan voor een cortado, deze bevat meer melk dan een espresso macchiato en dan kun je langzaam afbouwen naar een espresso macchiato. Hou je wel van een espresso maar wil je een iets zoetere smaak? Dan is de espresso macchiato wellicht iets voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *