5x het lekkerste huisgemaakte Franse gebak

Dat gevoel van even op vakantie zijn, zon op je bol en eten en drinken wat je wil. Wij verlangen vooral naar dit gevoel als de donkerste dagen in Nederland zijn aangebroken en vluchten naar een tropisch oord geen optie is. Dit heerlijke gevoel van vrijheid is thuis bijna niet te evenaren, maar met een kopje koffie en een stukje huisgemaakt gebak kom je al een heel eind. Croissants en tarte tatin zijn typische gerechten uit de Franse patisserie. Hoewel de croissant van oorsprong helemaal niet uit Frankrijk komt, is dit toch het meest karakteristieke Franse zoete broodje en onze favoriet. Wij zetten meer van onze favoriete recepten voor het lekkerste huisgemaakte Franse gebak voor je op een rij!

1. Échte zelfgemaakte Franse croissants

Croissants op een stapel

Croissants kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Zelfgemaakte croissants zijn zoveel lekkerder dan kant-en-klare croissants uit de supermarkt, maar kosten wel ontzettend veel tijd en werk. We willen je niet ontmoedigen, het is een heel gedetailleerd werk, maar zelfgemaakte croissants zijn misschien wel het lekkerste dat we ooit hebben gemaakt. Wij hebben het vouwproces helemaal voor je uitgeschreven, dus zorg ervoor dat je alle stappen heel zorgvuldig volgt. Het deeg en de beurrage dienen altijd koud te blijven, dus je moet tijdens het vouwen snel werken en daarna weer snel koelen. Anders zullen de laagjes in elkaar over smelten. Nu moeten we wel zeggen dat de geur en smaak al het werk weer goed maken.

2. Klassieke Franse beignets

In Nederland hebben we allemaal weleens een appelbeignet gegeten, een zure appel gedipt in zoet deeg, gefrituurd in hete olie. De Franse beignets lijken hier op, maar zijn traditioneel zonder appel. Eigenlijk komen beignets uit New Orleans en worden daar aan de lopende band aan inwoners en toeristen verkocht. Beignets bestaan uit gerezen zoet deeg en worden na het frituren direct gedoopt in een groot bad poedersuiker. En als je nu nog niet overtuigd bent; wanneer je in een beignet bijt lijkt het net een zoet kussentje!

3. Tarte tatin met appel en peer

Tarte tatin betekent letterlijk ‘taart op z’n kop’. De vulling van de taart leg je in de taartvorm in een laagje karamel, als laatst bedek je de vulling met het deeg. Wanneer de taart uit de oven komt, draai je de vorm in zijn geheel om en heb je de vulling nu aan de bovenkant liggen. De karamel druipt over de rand en maakt er een plakkerig en zoet geheel van. Deze taart is perfect als je niet veel tijd hebt, maar wel wat bijzonders op tafel wil zetten. Wij hebben de tarte tatin gemaakt met appel en peer. De combinatie van appel en peer geeft een heerlijke smaak aan de taart.

4. Traditioneel Franse koffie truffels

Chocola en koffie zijn de perfecte combinatie, daarom zijn koffiebonen uit Zuid- en Midden-Amerika ook zo populair. Deze koffie truffels hebben we gemaakt met vers gezette espresso’s en pure chocolade. Natuurlijk zijn deze Franse koffie truffels nog lekkerder naast een romige cappuccino of dubbele espresso!

5. Tartelette tatin Pomme

Je hebt vast weleens gehoord van de Franse taart, tarte tatin. De tarte tatin komt uit de Franse patisserie en betekend letterlijk ‘taart op z’n kop’. Stukken fruit worden in een laag karamel gelegd en hier bovenop komt het deeg. Wanneer de taart uit de oven komt, wordt de taart omgedraaid en ligt het deeg onderop. De tartelette tatin pomme is hier op geïnspireerd. Tartelettes zijn kleine taartjes met een vulling naar keuze. Voor deze tartelette hebben we gekozen voor amandelcrème, banketbakkersroom en een pomme tatin bovenop. De taartjes kosten even tijd, maar zijn erg spectaculair voor een bijzondere gelegenheid!

Wat ga jij maken?

We zijn heel benieuwd welk recept jij deze week gaat maken! Laat het ons weten door de hashtag #lerinebakery te gebruiken op Instagram, dan voegen we jouw creatie toe aan onze stories.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *