SNEAK PREVIEW: Ondernemende vrouwen in de koffie – Judith, Q-grader

Zoeken naar uitdaging is iets wat steeds terugkomt in Judiths loopbaan. Ze kwam tijdens de stage van haar studie Food & Business voor het eerst in aanraking met de koffiewereld, maar professioneel proeven begon voor Judith heel ergens anders. Ze deed 7 jaar lang bij verschillende bedrijven ervaring op in smaakpanels en kwam toen terug in de koffiewereld. Als Q-grader bij Mocca d’Or en jurylid bij de SCA, vond ze het beste uit twee werelden. Daarbovenop proeft ze zo nu en dan 120 wijnen in het smaakpanel van een wijnlab, omdat ze het leuk vindt én om zichzelf scherp te houden met een tweede productgroep.

Ondernemende vrouwen in de koffie - Judith, Q-grader

Het hele interview met Judith lees je in de LeRine Café Courant!

“Wat is een Q-grader, Judith?” 

“Ik keur groene koffies die binnenkomen in onze branderij; deze samples brand ik op de IKAWA en vervolgens ga ik cuppen en grade ik ze.” Judith werkt voor Mocca d’Or, waar elke week duizenden kilo’s groene koffiebonen binnenkomen waarvan zij de kwaliteit checkt.

Een van de twee Nederlandse Q-graders voor zowel Robusta als Arabica

Judith is Arabica en Robusta Q-grader. Dat is vrij uniek, omdat robusta toch redelijk lang het ondergeschoven kindje is geweest onder de koffie soorten. Robusta wordt vaak als synoniem voor Coffea Canephora gebruikt, wat de wetenschappelijke naam is van deze soort koffieplant. Net als dat Coffea Arabica een soort is en de koffie die van deze plant komt, Arabica wordt genoemd. De bonen die van een Canephora-plant afkomen, waren vroeger een stuk goedkoper dan Arabicabonen en werden daarom gebruikt voor massaproductiekoffie. Robusta was toen vooral intenser en bitterder van smaak dan Arabica. 

Judith vertelt: “Robusta geeft een koffie ook body, dus het kan heel handig zijn in een blend, maar niemand is zo gek om er een Q-grader opleiding over te doen. Veel mensen worden afgeschrikt door de smaak.” Judith: “Maar er is ook hoge kwaliteit Robusta die je heel erg kan verrassen.” Judith verdiepte zich er daarom juist wĂ©l in….

Lees meer!

Ben je benieuwd hoe Judith professioneel koffieproever werd en hoe haar werk als Q-grader er op dagelijkse basis uitziet? Bestel dan de LeRine Café Courant en ontvang ons gedrukte koffiekrantje bij jou thuis op de deurmat. Hierin lees je het hele interview met Judith, meer leuke columns en andere exclusieve artikelen. Met je aankoop steun je ook nog eens de International Women’s Coffee Alliance, een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor vrouwen die in de koffieproductie werken. Door onder andere onderwijs, training en materiaal aan te bieden, helpt IWCA deze vrouwen hun positie in de maatschappij te versterken.

Ook leuk om te lezen