Je winkelwagen is momenteel leeg!
Koffie uit Ethiopië
Wist je dat Ethiopië bijna 27 keer zo groot is als Nederland? Het is niet alleen de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie, maar ze hebben ook een eigen kalender met 13 maanden én ze lopen zo’n zes tot zeven jaar ‘achter’ op onze jaartelling. Best bijzonder, toch?
Maar wat ons vooral interesseert: Ethiopië wordt gezien als de bakermat van koffie. Dus vandaag nemen we je mee in een nieuwe blog van Koffie uit Ethiopië!

Een stukje aardrijkskunde…
Ethiopië ligt in de koffiegordel, vrij dicht bij de evenaar. Het is een bergachtig land met diepe, vruchtbare gronden en een enorme diversiteit aan natuur. Ideaal voor koffieplanten, die hier grotendeels zonder kunstmatige hulpmiddelen groeien.
Het zuiden van Ethiopië bestaat vooral uit droge, zandige steppe. Het westen is juist heel groen, met regenwouden en berglandschappen. Dan heb je nog het noorden, met als hoogtepunt de Danakilvlakte: een heet en surrealistisch gebied met zwavelvelden, zoutmeren en zelfs een actieve vulkaan (Erta Ale!). Je kunt daar zelfs een lavameer in kijken. Hoe wild is dat?
Het land is net zo veelzijdig als de smaak van zijn koffie. Maar tegelijkertijd wordt het leven er op veel plekken getekend door armoede en watertekort. Gelukkig zijn er boeren en coöperaties die daar, stap voor stap, verandering in brengen.
Een stukje geschiedenis…
Volgens de legende begon het allemaal in de 9e eeuw, in Ethiopië. Een geitenhoeder genaamd Kaldi merkte op dat zijn geiten opvallend energiek werden na het eten van bepaalde rode besjes. Hij bracht deze bessen naar een lokale sjamaan, die vond dat het duivelse vruchten waren en ze in het vuur gooide. Maar toen er een heerlijke geur uit het vuur opsteeg, besloot hij de bessen toch te bewaren. De bessen werden uit het vuur gehaald, er werd heet water over gegoten en voilà: de eerste koffie was geboren.
Of het nou echt zo gegaan is of niet, zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten. Feit is dat dit verhaal wereldwijd gezien wordt als het begin van koffie!
Koffie uit Ethiopië
Ethiopië is een waar paradijs voor koffieliefhebbers. Hier groeit vrijwel alleen Arabica, maar wel in veel varianten. Dankzij de enorme genetische diversiteit vind je er smaken die nergens anders ter wereld voorkomen.
De manier waarop koffie hier verbouwd wordt, is uniek. Weinig massaproductie of machines, maar kleine boeren die op traditionele wijze werken. De planten groeien onder schaduwrijke bomen, worden met de hand geplukt, en vaak lokaal verwerkt. In regio’s als Harrar (oosten) drogen ze bijvoorbeeld de bonen in de zon, terwijl in het zuiden en westen vaker gewassen koffies worden geproduceerd. Het drogen van koffie op ‘African beds’ is hier een veelgebruikte methode. Deze verhoogde droogbedden zijn bekleed met een luchtdoorlatend doek waarop de koffiebessen worden uitgespreid. Doordat de lucht er van alle kanten bij kan en de bessen meerdere malen worden gedraaid, drogen de bessen gelijkmatig. Deze methode wordt inmiddels in veel meer landen en werelddelen gebruikt.
Koffieceremonies in Ethiopië
Voor veel Ethiopiërs is koffie geen haastig bakkie tussendoor, maar een ritueel dat drie keer per dag wordt uitgevoerd. Tijdens een traditionele koffieceremonie worden bonen vers geroosterd, gemalen en gezet in een aardewerken pot, de jebena. De geur, het delen, het gesprek: het draait allemaal om verbinding.
Deze ceremonies vormen het hart van veel sociale momenten. Familiebezoek? Begint met koffie. Feest of overleg? Eerst koffie.
Koffieregio’s in Ethiopië
Yirgacheffe
Hoewel Yirgacheffe officieel onderdeel is van de Sidamo-regio, wordt het gezien als een aparte microregio vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de koffie. De meeste bonen worden gewassen verwerkt en leveren een frisse, florale koffie met citruszuur, medium body en een levendige afdronk.
Sidama
De regio Sidamo (ook gespeld als Sidama) ligt iets zuidelijker en biedt een breed scala aan smaakprofielen, afhankelijk van hoogte en verwerking. Zowel gewassen als natuurlijk verwerkte koffies komen hier vandaan. De smaken kunnen variëren van intens fruitig en bloemig tot thee-achtig, met een mooie balans en vaak een romig mondgevoel.
Harrar
In het oosten van Ethiopië ligt Harrar, een regio die bekendstaat om zijn droge, woestijnachtige landschap én zijn unieke koffies. Hier worden de bonen op traditionele wijze natuurlijk gedroogd in de zon. Dat levert een volle, fruitige koffie op met een romige body en uitgesproken smaken van donkere bessen.
Jimma
Jimma (of Djimmah) ligt in het westen van Ethiopië en is een belangrijke bron van natuurlijk verwerkte koffie. De koffies uit Jimma hebben vaak een aards, fruitig profiel met subtiele cacao- en theetonen.
Limmu
Limmu is een kleinere maar prestigieuze regio in het westen, bekend om zijn gewassen koffies met een verfijnd, complex smaakprofiel. De bonen uit Limmu zijn vaak goed gebalanceerd en hebben wijnachtige tonen, lichte zoetheid en florale accenten.
Kaffa
Kaffa is niet alleen een koffieregio, maar wordt ook gezien als de mogelijke oorsprong van koffie zelf. Hier groeit koffie vaak nog in het wild, in de schaduw van het tropische regenwoud. De smaken uit deze regio zijn vaak aards, mild en complex, met een diepe body en een licht kruidige ondertoon.
Proef Ethiopië zelf
Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden naar de smaken van Ethiopische koffie? Goed nieuws: wij hebben een bijzondere boon uit Sidama in ons assortiment!
Onze LeRine koffieboon 02. Ethiopië komt uit Hamasho, een hooggelegen gebied (2.260–2.360 meter) waar de koffieplanten langzaam rijpen. Dat proef je terug in het karakter van de boon: een zachte, subtiel zoete smaak met tonen van frou frou koekjes, aardbei en chocolade. Perfect als French press op een frisse ochtend of als cold brew op een zomerse dag.

Maak kennis: Dit is Maevy
Auteur bij LeRine
Als content creator zorgt Maevy niet alleen voor de mooie beelden op LeRine, maar schrijft ze ook graag. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid naar koffie duikt ze in de verhalen achter je dagelijkse kopje. Maar niet de standaard verhalen! Dankzij haar psychologische achtergrond bekijkt ze koffie vanuit een andere hoek.
In haar blogs op LeRine.nl onderzoekt ze diverse thema’s, van het maatschappelijk belang van specialty coffee tot de vraag waarom koffie ons zo gelukkig maakt. Zo wordt jouw dagelijkse ritueel ineens een stuk interessanter!