Kun je hoofdpijn krijgen van te weinig koffie?

Drink jij ook elke dag rond hetzelfde tijdstip een kopje koffie? Dan herken je vast ook die hoofdpijn die je krijgt wanneer je dit standaard kopje koffie niet drinkt. Nu is de vraag, helpt de koffie tegen hoofdpijn, of is de koffie de oorzaak van de hoofdpijn? We vertellen je hier meer over de werking van cafeïne en waarom dit de oorzaak kan zijn van hoofdpijn.

Kun je hoofdpijn krijgen van te weinig koffie?

Waarom krijg ik hoofdpijn van koffie?

Koffie bestaat uit een aantal bestanddelen, namelijk zuren en oliën, suikers en plantenextracten. Die plantenextracten bevatten onder andere cafeïne. Cafeïne is een veelbesproken bestanddeel en heeft meerdere klachten op zijn geweten, waaronder hoofdpijn. Gelukkig heeft cafeïne ook een heleboel gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de concentratie, het kan bij sporten de prestatie verbeteren en je uithoudingsvermogen een boost geven. Maar waarom heeft cafeïne nou zo’n groot effect op ons lichaam? Cafeïne komt niet alleen in koffie voor, ook thee, frisdranken, chocola en verschillende voedingssupplementen bevatten cafeïne. De koffie die je iedere dag nuttigt zorgt dus hoogstwaarschijnlijk niet voor jouw totale cafeïne inname. Je krijgt dus al gauw meer cafeïne binnen dan je denkt.

Cafeïne heeft de eigenschap de bloeddruk te verhogen. Je aderen gaan hierdoor vernauwen. Wanneer je geen koffie meer drinkt, of minder, dan gaan je vaten weer verwijden en hierdoor kan hoofdpijn ontstaan. Ben je overgevoelig voor cafeïne? Dan zul je deze symptomen eerder ervaren en is het verminderen van cafeïne een goede oplossing.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Is koffie ongezond?

Hier zijn ontzettend veel onderzoeken naar gedaan. Het nieuwste onderzoek van Annals of Internal Medicine geeft een duidelijk inzicht in de gezondheidsvoor- en nadelen van koffie. De onderzoekers onderzochten de koffieconsumptie van meer dan 170,000 mensen (37 – 73 jaar oud) uit het Verenigd Koninkrijk. Deze mensen werden ongeveer 7 jaar gevolgd. Uit het onderzoek kwam dat de mensen die elke dag tussen de 1,5 en 3,5 koppen koffie dronken, 16 tot 21% minder kans hadden op veelvoorkomende ziekten zoals, kanker en hart- en vaatziekten dan mensen die geen koffie drinken.
Er zijn meerdere grootschalige onderzoeken gedaan en in andere onderzoeken is ook decaf koffie meegenomen. Mensen die koffie zonder cafeïne dronken merkten dezelfde voordelen op als de mensen die koffie met cafeïne dronken. Het zijn dus vooral de bio-actieve stoffen in koffie die het verschil maken, niet de cafeïne.

Welke koffie is het meest gezond?

Het is belangrijk koffie te drinken die van goede kwaliteit is. Een koffieboon die heel donker is gebrand, is net zo ongezond als een heel donker gebrand frietje. Koffiebonen van hogere kwaliteit en een lichtere branding zijn over het algemeen ook een stuk duurder, maar wanneer je goed koffie leert zetten, doe je makkelijk een hele maand met een kilo koffie. Wil jij goed koffie leren zetten? Wij bieden verschillende barista workshops aan voor de thuisbarista. Onze workshops zijn laagdrempelig en zijn speciaal ontwikkeld om jou te leren op de makkelijkste manier, de lekkerste koffie te zetten.

Bron: USA Today ‘Can daily coffee use increase your lifespan? Here’s what the latest research says(https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2022/06/09/daily-coffee-can-increase-your-lifespan-new-research-says/7541812001/)