Ondernemende vrouwen in de horeca – Romy, Toast Deventer
Vanuit haar opleiding horeca management ontstond Romy’s droom om voor zichzelf te beginnen. Doordat ze zelf graag horeca bezocht in verschillende steden en de horeca in Deventer goed kende, wist ze wat er nog ontbrak: Toast. Hét roze brunch café van Deventer met een unieke sfeer, bijzondere gerechten met eetbare bloemen ter garnering en zelfs roze latte macchiato’s. Hoe ze het deed? Wij vroegen het haar.
Vanuit haar opleiding horeca management ontstond Romy’s droom om voor zichzelf te beginnen. Doordat ze zelf graag horeca bezocht in verschillende steden en de horeca in Deventer goed kende, wist ze wat er nog ontbrak: Toast. Hét roze brunch café van Deventer met een unieke sfeer, bijzondere gerechten met eetbare bloemen ter garnering en zelfs roze latte macchiato’s. Hoe ze het deed? Wij vroegen het haar.
Brunch café starten in de corona periode
Romy besloot tijdens de corona pandemie het roer om te gooien en een sprong in het diepe te wagen. Dit was het moment om een plan te schrijven voor haar eigen horecazaak. “Ik dacht echt, het moet nu gebeuren. “In deze periode verwachtte ik dat er volop panden beschikbaar zouden zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Omdat ik zo enthousiast was over mijn plan voor Toast, voelde de periode van een pand vinden heel lang. Maar ik zou iedereen aanraden om zo lang met je bedrijfsplan bezig te gaan. Hoe langer je met een plan bezig bent, hoe beter het wordt. Op een gegeven moment denk je ‘ik heb het wel’, maar als je er nog dieper op ingaat en je kernwaarden nog verder gaat uitwerken, is het veel makkelijker om uiteindelijk een concept neer te zetten. Na driekwart jaar hoorde ik via via dat het bedrijf dat hier eerst zat, ging stoppen. Toen heb ik de eigenaar van het pand meteen een bericht gestuurd met de vraag of er al een opvolger was. Een dag later mocht ik langskomen en een week daarna was het rond.”
Romy:
“Ik wilde één wand roze, met een hoge roze bank ervoor.”
Positieve draai aan lockdown
Met het einde van de tweede lockdown en het aanbreken van de zomer, leek het moment daar om Toast te openen. Het ging een half jaar goed en toen moesten ze de deuren weer sluiten. Romy draaide een goede zomer, waardoor ze de sluiting door kon komen, want op tegemoetkoming had ze geen recht. De sluiting heeft ze gebruikt om de naamsbekendheid van Toast te laten groeien. Door een afhaalservice aan te bieden, zorgde ze ervoor dat mensen haar niet zouden vergeten. Hierdoor kon ze, toen de lockdown voorbij was, het succes dat Toast meteen was, gewoon voortzetten.
Hét roze brunch cafe van Deventer
Romy wilde met Toast een stap verder dan leuke gerechten en vooral ook een bijzondere plek creëren om te eten. “Ik wilde een totaalbeleving bieden waar het uiterlijk van de gerechten en het uiterlijk van het restaurant samen kwamen.” Gewoon een leuk broodje was niet genoeg. Ze wilde veel kleur, eetbare bloemen ter garnering en een specifieke sfeer. En dat is gelukt! Toast is hét roze brunch cafe in Deventer met de leukste hoekjes om foto’s te schieten voor op je socials. Met een bloemenwand, lichtgevende quotes op de muur en kleurrijke gerechten is het de meest instagrammable brunch spot van Deventer waar je zelfs roze koffies kunt bestellen. En dat terwijl een knalroze zaak in eerste instantie niet het idee was.
Romy:
“Stoppen? Toen we dicht moesten, dacht ik alleen maar: ‘Hier kom ik ook wel weer doorheen.”
Van kleurrijk naar alles roze
“Ik wilde één wand roze met een hoge roze bank ervoor”, vertelt Romy. Tijdens de verbouwing spiekte een lokale nieuws outlet door het afgeplakte raam en ze zagen die ene roze muur. Zij hebben toen eigenlijk voor haar besloten dat het een knalroze brunch café werd 😉. En daar is ze achteraf heel blij mee: “Onder die post kwamen echt 300 mega enthousiaste reacties. Ik was toen eigenlijk nog aan het experimenteren met paarse kleuren voor de andere wand, maar toen dacht ik: ‘Waarom zou ik niet helemaal roze gaan?’ Het lijkt alsof er behoefte aan is.” Ze wist dat het een gewaagde keuze was die of ging aanslaan of zou mislukken.
Onverwachts succes
“Je wil dat iedereen alles leuk vindt, maar dat kan niet. Blijf bij jezelf en je idee. In het begin is dat lastig, want je wil het voor iedereen goed doen. Die tosti op de kaart, waar mensen dan om vragen, of een soepje. Maar dat ben ik niet. Het is belangrijk om je eigen concept aan te houden. Verder kom je ook jezelf heel erg tegen, maar ik heb meer geleerd tijdens de afgelopen 3 jaar dan in heel mijn opleiding. Ik ben er nog lang niet, maar hoe groot een ‘probleem’ ook lijkt, het komt altijd goed.”
En haar concept sloeg zeker aan: de roze kleur bleek ook een magneet voor babyshowers. Die stonden samen met high tea’s al in het plan dat Romy schreef in de corona periode, maar ze bleken nog gewilder dan gedacht. “Ik dacht eerst, als het er 10 per jaar zijn, is het ook leuk. Nu zijn we na 3,5 jaar de tel kwijt haha!”
*bron foto: Instagram Toast Deventer