|

Specialty coffee uit Amerika

Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Azië behoren tot de gebieden waar koffie het best groeit. Samen worden ze de koffiegordel, ofwel coffee belt, genoemd. Elk continent is te herkennen aan een aantal specifieke aroma’s. Dit komt onder andere door de grond, het klimaat, de verschillende hoogtes, de voeding en de procesmethode. Elk continent bevat ook weer veel verschillende klimaten waardoor de diversiteit in smaken erg verschilt.

Brazilië en Colombia zijn één van de grootst producerende koffielanden van de wereld. Beide groeien zowel Arabica als Robusta koffie en leveren zowel specialty als productie koffie.

Specialty coffee uit Zuid-Amerika

  • Smaakprofiel: volle body, nootachtig en chocolade, zoet
  • Streek: Andesgebergte
  • Klimaat: vochtig-warm, twee droge en twee natte seizoenen
  • Proces: droge en gewassen methode

Zoals we hierboven benoemden, zijn Brazilië en Colombia één van de grootst producerende koffielanden. Brazilië staat op nummer één en Colombia op nummer drie. Koffie uit Zuid-Amerika is erg populair bij de consument, voornamelijk door de chocolade ondertonen. De koffie wordt vaak wat donkerder gebrand en heeft een intense smaak. Perfect voor Nederlanders. Ook worden koffiebonen uit Zuid-Amerika vaak toegevoegd aan blends, om een beetje pit te geven aan de smaak.

Specialty coffee uit Centraal-Amerika

  • Smaakprofiel: zoet, fruitig
  • Streek: Guatemala, Mexico, Costa Rica, El Salvador, Panama
  • Klimaat: zonnig
  • Proces: gewassen en semi-gewassen methode

In Centraal-Amerika vind je veel verschillende soorten koffiebonen. Centraal-Amerika heeft namelijk tot wel 300 microklimaten. Het typeren van alle verschillende koffie is hierdoor bijna onmogelijk. De verschillende soorten bevinden zich vooral in Guatemala.

Mexico heeft een vlakke smaak koffie en wordt vooral gebruikt als basis in een blend, Costa Rica staat bekend om de milde koffie smaken; zoet en een lichte body en El Salvador staat bekend om de gebalanceerde smaken, zoet en een lage zuurgraad. Deze landen produceren veel koffie, maar zijn niet de enige koffieproducerende landen in Centraal-Amerika. Ook Honduras, Nicaragua en Panama zijn koffieproducerende landen. Panama is erg bekend geworden door Hacienda La Esmeralda, de bekendste Geisha plantage. Geisha koffie is een hele bijzondere Arabica-plant, de bonen van deze plant worden tegen ontzettend hoge prijzen verkocht.

Specialty coffee uit Amerika

Leer meer over specialty coffee uit Amerika

Tijdens onze workshops vertellen we je alles over koffie uit de verschillende continenten. We gaan de verschillende koffies proeven en ruiken en natuurlijk zelf zetten. Wil je meer over koffie leren en je barista skills verbeteren? Meld je dan aan voor één van onze barista workshops!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie