Specialty coffee uit Amerika

Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Azië behoren de coffee belt. In deze gebieden groeit koffie het best en daarom wordt dit ook wel de koffiegordel genoemd. Doordat ieder continent een andere combinatie heeft van voedingsbodem, klimaat en landschap, heeft de koffie uit ieder gebied specifieke aroma’s. Per continent worden de koffiebonen ook op verschillende manieren verwerkt wat zorgt voor een grote diversiteit in smaken.

Brazilië en Colombia zijn een van de grootste koffie producerende landen van de wereld. Beide groeien zowel Arabica als Robusta bonen en leveren zowel specialty als commerciële koffie. Maar ook in Centraal-Amerika groeit de koffieplant. De aroma’s van de bonen zijn echter heel verschillend. Je leest er in deze blog meer over.

Specialty coffee uit Amerika in het kort:

  • Chocolade in het zuiden, Fruitig in centraal
  • Dankzij grote hoeveelheid microklimaten heel veel verschillende soorten koffie

Specialty coffee uit Zuid-Amerika

  • Smaakprofiel: volle body, nootachtig en chocolade, zoet
  • Streek: Andesgebergte
  • Klimaat: vochtig-warm, twee droge en twee natte seizoenen
  • Proces: droge en gewassen methode

Koffie uit Zuid-Amerika is erg populair bij de consument, voornamelijk door de chocolade ondertonen. De koffie wordt vaak wat donkerder gebrand en heeft een intense smaak. Ook worden koffiebonen uit Zuid-Amerika vaak toegevoegd aan blends om een beetje pit te geven aan de smaak.

Specialty coffee uit Centraal-Amerika

  • Smaakprofiel: zoet, fruitig
  • Streek: Guatemala, Mexico, Costa Rica, El Salvador, Panama
  • Klimaat: zonnig
  • Proces: gewassen en semi-gewassen methode

In Centraal-Amerika vind je veel verschillende soorten koffiebonen. Centraal-Amerika heeft namelijk tot wel 300 microklimaten. Het typeren van alle verschillende koffiesoorten is hierdoor bijna onmogelijk. Vooral in Guatemala lopen de soorten enorm uiteen.

Koffie uit Mexico heeft een vlakke smaak en wordt vooral gebruikt als basis in een blend. Costa Rica staat bekend om de milde koffie smaken; zoet met een lichte body, en El Salvador levert zeer gebalanceerde smaken, met zoet en een lage zuurgraad. Deze landen staan bovenaan in de productie, maar ook uit Honduras, Nicaragua en Panama komt koffie. Panama is erg bekend geworden door Hacienda La Esmeralda, de bekendste Geisha plantage. Geisha koffie is een bijzondere Arabica-plant waarvan de bonen tegen ontzettend hoge prijzen worden verkocht.

De tekst gaat verder onder deze advertentie


Specialty coffee uit Amerika

Leer meer over specialty coffee uit Amerika

Tijdens onze workshops vertellen we je alles over koffie uit de verschillende continenten. We gaan de verschillende koffies proeven en ruiken én natuurlijk zelf zetten. Wil je meer over koffie leren en je barista skills verbeteren? Meld je dan aan voor één van onze barista workshops!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *