Ultieme chocolate chip cookies met pistache en specerijen

Bereidingstijd

1 uur

Hoeveelheid

20 stuks

Dit is het recept voor de ultieme chocolate chip cookies met pistache en specerijen! De combinatie van witte chocola, pistache, kaneel en nootmuskaat trekt je meteen de herfst in. We willen je wel alvast waarschuwen, je huis ruikt de rest van de week naar huisgemaakte kruidige koekjes.

Bereidingstijd

1 uur

Hoeveelheid

20 stuks

Dit is het recept voor de ultieme chocolate chip cookies met pistache en specerijen! De combinatie van witte chocola, pistache, kaneel en nootmuskaat trekt je meteen de herfst in. We willen je wel alvast waarschuwen, je huis ruikt de rest van de week naar huisgemaakte kruidige koekjes.

Hou je van bakken in de herfst? Probeer dan eens ons recept voor een pompoen en walnoot cake.

Koekjes invriezen

Wil je de koekjes van te voren maken? Maak dan de koekjes tot en met stap 5 en schep van het koude deeg kleine bolletjes (of hoe groot je de koeken wil). Vries deze in een luchtdichte bak in. Het deeg mag best tegen elkaar aanzitten, je breekt ze makkelijk los als het tijd is om de koeken af te bakken. Bak de bevroren deegballen direct uit de vriezer af (ze hoeven niet op kamertemperatuur te komen) op 180 graden hetelucht. De koeken zijn na ongeveer 11 minuten gaar. Laat ze op de bakplaat nog een klein beetje afkoelen en uitharden.

Het deeg kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

Chocolate chip cookie met pistache en specerijen opengebroken in handen

Ultieme chocolate chip cookies met pistache en specerijen recept

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram tarwebloem
  • 110 gram kristalsuiker
  • 210 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 60 gram ongezouten pistachenoten
  • 120 gram witte chocolade chips

Benodigdheden

  • 2 grote mengkommen
  • Mixer
  • Spatel
  • Steelpan/magnetron
  • IJsschep

Instructies

  1. Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur of in de magnetron.
  2. Voeg aan een grote mengkom de tarwebloem, baking soda, zout, kaneel en nootmuskaat toe. Meng dit en zet apart.
  3. In een andere mengkom voeg de kristalsuiker, licht bruine basterdsuiker en de gesmolten boter toe. Klop dit met een mixer. Wanneer de suiker en boter goed gemixt zijn, voeg je het ei toe (let op: de boter mag niet meer heet zijn, dan krijg je geklutst ei). Klop alles goed door tot een egaal beslag.
  4. Zet de mixer uit en voeg het bloemmengsel toe. Mix dit nog kort met de mixer en ga daarna over op de spatel.
  5. Hak de pistachenoten grof en voeg deze samen met de chocolade chips toe aan het deeg. Vouw deze met de spatel in het deeg. Vorm het deeg in 20 koekballetjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat (of een andere plaat die in de koelkast past). Laat de koekballetjes een uur in de koelkast opstijven. Gebruik je niet alle 20 koekjes? leg de overige deegballetjes dan in de vriezer.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  7. Haal de koekballetjes uit de koelkast en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (als ze hier nog niet op liggen). Zorg ervoor dat de koekjes rondom ongeveer 5 centimeter ruimte hebben om uit te lopen.
  8. Bak de koekjes in 8 – 10 minuten goudbruin.

Maak kennis: Dit is Isabelle

Auteur bij LeRine

Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken. 

Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk.  Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.

Ook leuk om te lezen