Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffie?

Of je nu van een stevige espresso houdt of juist geniet van een zachte fruitige koffie, de branding van de koffiebonen kan bepalend zijn voor jouw koffie-ervaring. Maar wat maakt een licht gebrande boon nu anders dan een donkere? En waarom smaakt de ene koffie bloemig en de ander juist bitter? Kortom: wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffie? In deze blog leggen we het je uit en helpen we je een keuze te maken op basis van jouw smaakvoorkeur!

Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffie

Licht vs. donker gebrand in het kort:

  • Licht gebrande koffie is kort in de brander geweest, vaak zachter van smaak.
  • Donker gebrande koffie heeft een volle, intense smaak doordat het langer en met hogere temperatuur in de brander is geweest.

Hoe werkt koffiebranden?

Voordat die heerlijke smaak en geur van koffiebonen in onze kopjes belandt, begint het met een koffiebes. Na de oogst wordt deze bes verwerkt, waarbij methodes als washed, natural of honey processing belangrijk zijn voor het uiteindelijke smaakprofiel. Zodra de bonen zijn verwerkt en gedroogd, zijn ze klaar voor de volgende stap: het branden. De duur, temperatuur en de draaisnelheid bepalen het brandprofiel, dat kan variëren van licht tot donker en alles ertussenin, met elk een eigen invloed op de smaak en het aroma.

Maillard-reactie

Tijdens het branden van koffiebonen vinden er een hoop chemische reacties plaats, waarbij de Maillard-reactie een cruciale rol speelt. Deze reactie treedt op wanneer suikers in de bonen reageren op aanwezige eiwitten, wat leidt tot de vorming van melanoïdinen. Deze chemische verbindingen zorgen onder andere voor de bruine kleur van de bonen en de ontwikkeling van de diepe aroma’s. Dankzij de Maillard-reactie ontstaat die geroosterde smaak in je koffie, die kan verschillen van zoet en nootachtig tot sterk en bitter, afhankelijk van de brandduur.

Karamelisering

Karamelisatie verrijkt de smaak van koffie en zorgt voor de zoete tonen in de koffieboon. Bij hogere temperaturen wordt suiker omgezet in gekarameliseerde verbindingen die uiteindelijk af kunnen breken in bittere smaken. Dit is waarom licht gebrande koffie niet snel bitter smaakt, omdat de branding stopt voordat deze reactie plaats kan vinden. 

Wat betekent licht gebrande koffie?

Licht gebrande koffiebonen, ook wel light roast genoemd, worden korter gebrand en worden minder lang aan hitte blootgesteld. De naam verklapt het al: ze zijn lichter van kleur. Naast hun milde uiterlijk hebben ze een verfijnd en complex smaakprofiel. Deze bonen zijn niet alleen geschikt voor langzame zetmethodes zoals bijvoorbeeld filterkoffie, maar ook voor een zachte, subtiele espresso. 

De herkomst van koffiebonen speelt een grote rol in de smaak. Bonen uit verschillende regio’s dragen unieke kenmerken die voortkomen uit het lokale klimaat. Zo staan bonen uit Ethiopië bekend om hun fruitige en bloemige smaken, terwijl koffiebonen uit Colombia bijvoorbeeld vaak tonen van chocolade, noten en kruiden bevatten. Bij licht gebrande koffie komen deze oorspronkelijke smaken extra sterk naar voren, omdat de branding de natuurlijke aroma’s beter vasthoudt.

Wat betekent donker gebrande koffie?

Donker gebrande koffiebonen (dark roast) wordt op hogere temperatuur en langer gebrand dan een light roast. Deze brandmethode zorgt voor een intense smaak, helemaal jouw ding als je houdt van een stevige bak koffie. Wanneer je bonen te lang brandt krijgen ze een glanzende, olieachtige buitenkant. Hier lees je hoe dat precies zit!

Een dark roast is ideaal voor romige koffie dranken op basis van espresso, zoals cappuccino’s of lattes, omdat de diepe smaak van donker gebrande bonen goed tot zijn recht komt in combinatie met melk. Dit is ook een van de redenen waarom veel commerciële merken vrijwel alleen dark roast gebruiken- let maar eens op in de supermarkt!

Hoe kies je de juiste branding?

Het kiezen van de juiste koffiebranding draait helemaal om jouw persoonlijke smaakvoorkeur. Houd je van fruitige en lichte smaken? Dan zijn licht gebrande bonen perfect voor jou, zoals onze 02. Ethiopië met hints van aardbei en Frou Frou koekjes. Ben je juist meer fan van een volle, romige smaak? Dan is een dark roast met meer body ideaal, vooral voor stevige koffies. Elke branding heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, wat wordt beïnvloed door de herkomst, het verwerkingsproces en de branding van de koffieboon.

Er zijn nog veel verschillende gradaties tussen licht en donker, dus kun je een medium roast kiezen voor een mooie middenweg. De LeRine 01. Guatemala koffieboon is toegankelijk, maar verre van saai. Met tonen van melkchocolade, hazelnoot en karamel biedt het een volzoete smaak, ideaal voor een espresso of cortado. Kom je er toch nog niet uit? Bij onze barista workshops kun je verschillende koffiebonen zelf proeven en leren we je hoe je kwaliteit kunt herkennen. Zo houd je altijd de beste koffie-ervaring!

Ook leuk om te lezen