Wat is microschuim?

Voor het maken van een perfecte cappuccino met mooie latte art, is het belangrijk om melkschuim van de juiste consistentie te gebruiken. Dat noemen we ook wel microschuim of micro foam. Dit schuim heeft precies de juiste dikte om een canvas mee te creëren en daar een figuurtje op te schenken. Maar wat is dan de juiste consistentie? Wat is microschuim en hoe maak je dit zelf?

Perfecte microschuim

Microschuim heeft de structuur die je nodig hebt om mooie latte art mee te maken. Het is niet te dik, maar er zit wel genoeg lucht in de melk zodat het schuim wel body heeft. Het perfecte melkschuim is zacht, glanzend en heeft geen grote luchtbellen. Je kunt de consistentie vergelijken met ongeklopte slagroom. Deze samenstelling van melkschuim is zo goed om latte art mee te schenken, omdat je het makkelijk door de crema laag heen kunt schenken en er ook mee kunt tekenen. Dat lukt niet met heel dik schuim.

Microschuim maken met een stoompijpje

Je kunt op verschillende manieren melk opschuimen, maar je hebt de meeste invloed op het eindresultaat met een stoompijpje van een espressomachine. Doordat je met een stoompijpje kunt controleren hoeveel lucht je in de melk brengt en hoeveel je de melk opwarmt, kun je hiermee microschuim maken. Met een automatische melkopschuimer heb je hier geen invloed op en krijg je vaak het dikke schuim dat je misschien kent van een latte macchiato. Met dit dikke schuim kun je geen latte art maken, omdat het als een soort dot op de espresso terechtkomt. Wat wel kan helpen is de melk snel overgieten in een ander kannetje en de melk goed door je kan heen laten gaan (walsen). En dan schenken vanuit dit kannetje.

Microschuim maken

Microschuim maak je eigenlijk zoals je gewend bent om melk op te schuimen. Je begint dus met de basis: verse, volle melk, of een plantaardige melkvervanger. Je vult hier een melkkannetje mee tot de bolling van de schenktuit. Vervolgens plaats je de melkkan onder het stoompijpje met de gaatjes van het stoompijpje net onder het melkoppervlak. Draai vervolgens de stoomtoevoer helemaal open en breng je kan iets naar beneden zodat de gaatjes net op het melkoppervlak zitten en stretch de melk. Zorg ervoor dat er geen grote bellen in de melk ontstaan of laat ze verdwijnen door de kan in een hoek te houden, zodat er een kolk ontstaat. Let er ook op dat je de melk niet te veel stretcht, want dan wordt het schuim te dik. Als je de juiste dikte hebt gecreëerd, hoef je de melk alleen nog maar te verwarmen. Als de melk warm is, zet je de kan één keer goed neer en wals je de melk tot deze mooi glanst.

Lukt het je (nog) niet om het perfecte microschuim te maken? Wij kunnen je hier stap voor stap in meenemen tijdens een privé barista workshop latte art. Bij deze een-op-een koffie workshop, kun je al je vragen stellen en krijg je de onverdeelde aandacht van een professionele barista die gespecialiseerd is in latte art.

Ook leuk om te lezen