Wat doet een WDT-tool?

Met een WDT-tool kun je problemen oplossen die je in je extractie tegenkomt en de smaak van je espresso negatief beïnvloeden. Voor een perfecte espresso is het van belang dat de gemalen koffie in je filterbakje niet in klontjes aan elkaar plakt en het oppervlak gelijk en vlak is. Om de gemalen koffie goed voor te bereiden, kun je verschillende barista tools gebruiken. Daar is de WDT-tool er één van. Hier lees je wat het is en hoe je ‘m gebruikt.

Wat doet een WDT-tool?

WDT-tool in het kort:

  • WDT betekent Weiss Distribution Technique.
  • Een WDT-tool draagt bij aan een perfecte extractie.

Wat is een WDT-tool?

WDT staat voor Weiss Distribution Technique, een manier om gemalen koffie los mee te maken. De WDT-tool is gebaseerd op dit principe en is te vergelijken met een klein harkje. De tool heeft een aantal naalden en een greep om deze aan vast te houden. Met de WDT-tool roer je klontjes in de gemalen koffie los om evenredige doorloop van water mogelijk te maken.

Waarom gebruik je een WDT-tool?

De grootste vijand van een espresso is channeling. Bij channeling krijgt het water de kans zelf zijn weg te zoeken door de gemalen koffie en dit is precies wat je niet wilt. Daarom is een gelijkmatige doorloop van water zo belangrijk. Er ontstaan dan kanaaltjes waar het water doorheen stroomt. Hierdoor raakt het water niet alle gemalen koffiedeeltjes en krijg je een onevenredige extractie. Dit heeft invloed op de smaak van je espresso, die uit balans raakt. Om dit te voorkomen kun je handige tools aanschaffen, zoals een verdeler en een WDT-tool. De WDT-tool (Weiss Distribution Technique) gebruik je als eerst nadat de koffie is gemalen. De maalgraad voor een espresso is erg fijn, waardoor het snel aan elkaar gaat plakken. De maling is fijn omdat een espresso shot in korte tijd wordt gezet. Om ervoor te zorgen dat het water in die korte tijd toch alle aroma’s uit de koffie opneemt, moet de doorloop gemakkelijk zijn. Door die fijne maalgraad komt het vaak voor dat de gemalen koffie in klontjes in het filterbakje terechtkomt. Met de WDT-tool haal je die klompjes uit de gemalen koffie zodat het water gelijkmatig door kan lopen.

Andere tools voor de perfecte espresso

Naast de WDT-tool zijn er nog meer barista tools die je kunt gebruiken om de perfecte espresso te zetten. Nadat je de gemalen koffie hebt losgemaakt met een WDT-tool, kun je een verdeler gebruiken om een egaal oppervlak te creëren. Een koffieverdeler ziet er heel anders uit dan een WDT-tool, maar heeft natuurlijk ook een andere functie. Een verdeler heeft de vorm van een ijshockey puck en gebruik je als volgt: je plaatst de verdeler op de gemalen koffie en draait deze een aantal slagen. Hierna gebruik je een tamper om de lucht uit de gemalen koffie te krijgen. Lucht kan namelijk ook zorgen voor channeling net als een ongelijk koffieoppervlak.

* Dit blogbericht bevat affiliate links