Je winkelwagen is momenteel leeg!
Wat is een koffie verkeerd?
Best gek toch, een koffie die verkeerd wordt genoemd? Er is gelukkig niks mis met dit kopje koffie. De Nederlandse benaming werd aan deze koffie gegeven, omdat hij afwijkt van de ‘normale’ koffie. De koffie verkeerd was lange tijd erg populair, maar is inmiddels wat fans verloren aan de caffè latte. Toch blijft het een geliefde koffie die vooral door de oudere garde graag wordt gedronken. Wat een koffie verkeerd is en hoe deze koffie wordt gemaakt, vertellen wij je.

Wat is een koffie verkeerd?
Een koffie verkeerd lijkt wat op een caffè latte, want beide koffiesoorten bevatten veel melk en een dun laagje melkschuim. Deze twee koffies worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen een caffè latte en een koffie verkeerd zit in de basis en de melk. Een caffè latte zet je met een espresso en een koffie verkeerd zet je met een sterke, zwarte (filter)koffie. Daarnaast bestaat een koffie verkeerd voor de helft uit koffie en voor de andere helft uit warme melk met eventueel wat schuim. Een caffè latte bestaat daarentegen uit 1/3 espresso, 2/3 gestoomde melk en een klein laagje melkschuim.
Hoe is een koffie verkeerd ontstaan?
Vroeger was men gewend om koffie te drinken met een beetje suiker, wat melk of zonder iets erin. Als er veel melk aan de koffie werd toegevoegd, was dat om de onaangename smaak van (filter)koffie te verzachten. Daarom werd een koffie met veel melk bestempeld als ‘koffie verkeerd’, oftewel anders dan ‘normaal’. Doordat specialty coffee steeds populairder werd, is de caffè latte het gewonnen van de koffie verkeerd. Een caffè latte is over het algemeen iets zoeter van smaak en beter gebalanceerd.
Hoe maak je zelf een koffie verkeerd?
Wat heb je nodig?

Maak kennis: Dit is Isabelle
Auteur bij LeRine
Het gezicht achter LeRine! Haar liefde voor koffie begon al op haar tiende met haar allereerste kopje, en sindsdien is die passie alleen maar gegroeid. Als eigenaresse van LeRine wil ze niets liever dan die passie delen, door specialty coffee voor iedereen toegankelijk te maken.
Isabelle ademt koffie in alles wat ze doet. Of het nu gaat om het schenken van latte art, het geven van barista-workshops of het schrijven van blogs: haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat ze niet alleen praat over koffie, maar het ook écht kan, bewees ze begin 2025 door de derde plek te behalen tijdens de finale van de Nederlandse Barista Kampioenschappen! Met haar kennis en creativiteit neemt Isabelle je op Lerine.nl mee in haar koffiewereld.