Specialty Coffee: Fact or Fad
Bij LeRine willen we specialty coffee toegankelijk maken voor iedereen. In deze blog zetten we een aantal veelgehoorde uitspraken voor je op een rij om het een en ander uit te leggen en eventuele misvattingen weg te nemen. Laten we eens onderzoeken hoe het nu écht zit en wat misschien eerder een kwestie van vooroordeel is dan van noodzaak. Je leest het in Specialty coffee: fact or fad.
Je hebt een dure espresso machine nodig om goede koffie te maken
Wat misschien zo lijkt, is dat je een dure koffiemachine nodig hebt om goede koffie te kunnen zetten. Hoewel je met professionele machines, zoals die in cafés, veel controle hebt over bijvoorbeeld temperatuur en druk, is het absoluut geen must voor een goede kop koffie. Met relatief eenvoudige zetmethoden zoals een Aeropress, French press of een V60, kun je net zo goed koffie zetten zonder dat je hoeft te investeren in apparatuur.
Het belangrijkste blijft de kwaliteit van koffiebonen en de versheid van je maling. Door te experimenteren met verschillende zetmethoden en een goede koffiemolen te gebruiken, kan er een nieuwe wereld van smaak op je afkomen en daar heb je geen dure espressomachine voor nodig.
Specialty coffee wordt alleen maar zwart gedronken
Om de smaaknuances en het mondgevoel van specialty coffee goed te proeven, kun je inderdaad proberen je koffie zwart te drinken. Elke koffieboon heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, en door de koffie zonder melk of suiker te drinken, proef je deze smaken het best. Echter is er niemand die tegen je zegt dat dit een regel is! Smaak is iets persoonlijks. Sommige koffiebonen, vooral die met een notige of chocoladeachtige ondertoon, komen juist heel goed tot hun recht met wat melk erbij. De romigheid kan smaaktonen verzachten en in balans brengen. Of je nu zwart drinkt of met melk, zoet of zonder toevoegingen, het belangrijkste is dat jij je koffie drinkt op de manier die jij lekker vindt.
Alleen barista melk voor goed melkschuim
Met de groeiende populariteit van specialty coffee, en vooral latte art, komt er een grote vraag naar melk die gemakkelijk opschuimt en een fijne schuimlaag creëert. U vraagt, de fabrikanten draaien! Daarbij stappen steeds meer mensen over op plantaardige melk, en de standaardversies hiervan schuimen wat moeilijker, waardoor barista-versies worden geproduceerd. Deze bevatten extra eiwitten, vetten en zuurteregelaars, wat het eenvoudiger maakt om die mooie basis voor je rosetta te creëren.
Toch is barista-melk niet de holy grail voor perfect schuim, want met de juiste techniek is bijvoorbeeld volle (biologische!) koemelk net zo goed voor die romige cappuccino. Nu is het niet zo dat barista-melk alleen een marketing truc is, want het is ontwikkeld om de opschuim-eigenschappen te optimaliseren. Uiteindelijk komt het niet alleen op de melksoort aan maar ook op de juiste temperatuur en techniek. Oefening baart kunst dus!
Glanzende bonen staan voor betere kwaliteit
Sommige mensen denken dat glanzende bonen van betere kwaliteit zijn, maar die glans komt van de oliën die tijdens het roosteren naar de buitenkant van de boon komen, vaak bij een donker brandproces. Bij specialty coffee worden de bonen meestal licht tot medium geroosterd om de natuurlijke smaaktonen van de koffie te behouden, waardoor ze juist vaak minder glanzen en eerder mat van kleur zijn.
Een lichte glans betekent dus niet per se dat de boon van betere kwaliteit is. Dit hangt af van de herkomst, de versheid en het brandproces: allemaal factoren die bij specialty coffee gemakkelijk terug te traceren zijn. In onze blog over ‘Waarom zijn sommige koffiebonen vet?’ gaan we dieper in op dit glanslaagje en het effect ervan op zowel je gezondheid als je koffiemachine.
Specialty coffee is altijd duur
Het klinkt chique: specialty coffee. Maar aan het eind van de dag draait het om kwaliteit, duurzaamheid en eerlijke handel. Deze transparantie zorgt er inderdaad voor dat het boven de gemiddelde prijs van bijvoorbeeld supermarkt koffiebonen ligt. Dit wordt daarentegen gerechtvaardigd door de zorg en aandacht die bij het proces komt kijken: van het plukken van de koffiebonen tot het schenken in jouw kopje.
Door te kiezen voor bonen van hogere kwaliteit, betaal je wat meer maar haal je het er op andere vlakken ook uit. Specialty coffee heeft een intensere en puurdere smaak, waardoor je vaak minder koffie per zet beurt nodig hebt. Daarnaast blijft verse specialty coffee bij de juiste opslag langer goed, wat verspilling voorkomt en op lange termijn voordeliger kan zijn. Op onze website vind je meer tips voor bewust koffie drinken die je kunnen helpen om te blijven genieten van alle voordelen die specialty coffee te bieden heeft.
Zoals we al zeiden: uiteindelijk draait goede koffie om jouw smaak! En zeg nou zelf, hoe leuk is het om die persoonlijke smaak te ontwikkelen door te durven experimenteren met verschillende bonen, zetmethoden en smaken? Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en interesse kun je die – eigenlijk heel toegankelijke – wereld van specialty coffee zo binnenstappen! En wil je toch een beetje hulp? Kom dan langs voor een barista workshop en we helpen je graag op weg.