Wat is Mandheling?

Als je deze term tegenkomt als beginnend Specialty Coffee liefhebber, kunnen wij ons voorstellen dat je geen idee hebt wat het betekent. Mandheling op zich is complex, maar het begrip niet. Hint: je komt de term ook wel tegen als Sumatra Mandheling, waarbij Sumatra een Indonesisch eiland is. In deze blog geven wij je het antwoord op de vraag ‘Wat is mandheling?’

Koffiebonen die gebrand worden

Mandheling in het kort:

  • Mandheling is een koffiebonen soort waarmee je een heerlijke earthy en kruidige espresso zet
  • Mandheling koffie komt van het Indonesische eiland Sumatra

Coffea Arabica

De meest gebruikte koffiesoorten waar we koffie van zetten, zijn Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Van deze twee wordt Arabica koffie het meest gewaardeerd in de Specialty Coffee wereld, omdat deze boon vaak complexe smaken heeft. Het verschil tussen Arabica en Robusta is dat Robusta een hoger cafeïnegehalte heeft en veel bitterder smaakt. Maar Robusta koffie kan ook zeker de moeite waard zijn, als je de boon tijd en aandacht geeft. In de LeRine Newspaper lees je er meer over in het interview met Q-grader Judith, die één van de twee Q-graders in heel Nederland is met zowel een Arabica als Robusta diploma. 

Wat is Mandheling?

Mandheling is een gekweekte variëteit van de Coffea Arabica en is dus een Arabica soort. Wat de boon zo bijzonder maakt, is de plek waar hij groeit: het eiland Sumatra staat namelijk bekend om de rijke biodiversiteit. Doordat Mandheling op deze vruchtbare grond groeit, heeft hij vaak bijzondere, unieke smaken. De naam Mandheling lijkt af te stammen van het volk Mandailing, een etnische groep die van oorsprong uit Noord-Sumatra komt. Deze bevolkingsgroep zou de boon oorspronkelijk hebben verbouwd en verwerkt.

Koffie van Mandheling bonen

Espresso zetten met Sumatra Mandheling geeft je een rijk, complex smaakpalet. Zoals de meeste bonen uit Indonesië, heeft Mandheling voornamelijk aardachtige en kruidige smaken. Dit zijn smaken die je in andere gebieden in de coffee belt bijna niet tegenkomt. Zo vind je in Afrika over het algemeen fruitige en bloemige koffies, zoals onze eigen 02 Ethiopië LeRine koffiebonen met tonen van aardbei en vanille. Bonen uit Zuid-Amerika hebben vaak een chocolade en nootachtige smaak. Als je hiervan houdt, zijn de LeRine 01 Guatemala koffiebonen een aanrader. Met deze medium roast zet je een heerlijke espresso met tonen van melkchocolade en hazelnoot.